Maakonnaplaneering soovitab anda Kõinastu saar Muhu vallale (6)

Saare maavalitsuse eestvedamisel valminud teemaplaneering teeb ettepaneku liita praegu Orissaare valla koossisu kuuluv Kõinastu saar Muhu vallaga.

Saare maakonna planeeringu teemaplaneering “Maakonna sotsiaalne infrastruktuur” koostajad leiavad, et kuna Kõinastu saarel on Muhuga parem ühendus ja reaalselt kasutatakse Muhu valla teenuseid, siis oleks mõistlik saar ka administratiivselt Muhu vallaga ühendada.

Muhu vallavanema Tiit Peedu sõnul on Kõinastu liitmine Muhu valla koosseisu igati loogiline ja Muhu vald on sellega päri, aga Orissaare vald on sellele täielikult vastu. “Ma olen Orissaare omadele mitu korda rääkinud, et Kõinastu on puhtalt Muhu valla oma, aga nad on öelnud, et nad seda ära ei anna,” rääkis Peedu, kelle sõnul Muhu vald Kõinastu kuuluvuse pärast siiski protestima ei hakka.

9. juunil kooskõlastas Orissaare vallavolikogu maakonna sotsiaalse infrastruktuuri teemaplaneeringu, kuid jättis kooskõlastamata ettepanku liita Kõinastu Muhu vallaga. Volikogu põhjendas, et ajalooliselt on Kõinastu laid kuulunud Jaani kihelkonna praeguse Orissaare valla haldusterritooriumi koosseisu ja Orissaare vald on teinud kõik endast oleneva, tagamaks Kõinastu saare püsielanikele vajalike teenuste kättesaadavuse.

Remonditud on Muhu valla territooriumile jääv teelõik, mis ühendab Kõinastu teed Koguva karjääri teega, pikkuses 2100 m ning kompenseeritud on õpilastransporti ja elektrivarustuse kulusid.
Kõinastu laiu saarevaht Roberta Erelt ütles, et tal isiklikult puudub kindel seisukoht ja eelistus, kumma valla alla Kõinastu peaks kuuluma. “Reaalselt käiakse Kõinastul nii Muhu poolt kui ka Orissaare poolt,” märkis Erelt.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 107 korda, sh täna 1)