Ajakirjanik arvab: Suvi on kergema hingamise tarvis (1)

Kaunis suvi käib, on puhkuste aeg. Ajakirjanduses nimetatakse seda küll hapukurgihooajaks, aga Saaremaal on nii palju sündmusi, et siin mingit kurkide sisse tegemist peaaegu et ei toimugi. Seetõttu üleriigiline meedia saarlaste artikleid ju pidevalt refereeribki.

Ühtepidi on ju tore näha, et meie sündmused ka mujal huvi pakuvad. Olgu jutt siis “kenast” või “sandist” ilmast, saarlased lähevad ikka peale. Teistpidi on vahel kahjugi, et suured lehed oma hapukurgi tarbeks meie inimeste kulutatud energiat kasutavad. Me saame sealt aga vastu vaid tuntust.

Seaduseandja on viinud kohalike valimiste aja sügise peale, ei tea, kas sellel ka mingi mõte oli, et miks just sinna aega. Kas sellepärast, et suve lõpus ajakirjandus tööd saaks või sellepärast, et poliitikud ja poliitikahuvilised liiga pikalt suveunes ei viibiks.

Kindlasti leidub mõni “kommija”, kes minu loost hakkab mingit tüli kiskuma ja noomib poliitilise kirjatüki eest. Aga samas on ju meie igapäevaelu kõik poliitika, olgu siis pere-, kaubandus-, hinna-, tööturu-, kultuuri-, kohaliku omavalitsuse või riigi poliitika. Kindlasti midagi veel. Ei tähenda ju ükski neist loetletutest midagi, kas on valimiste aasta või mitte. Elama peab ja kas tahame või mitte, poliitika ongi üks osa meie igapäevaelust. Võib-olla peaksid filoloogid selle sõna asendama mingi muu sobivamaga, sest sõna – poliitika – ärritab kuidagi.

Aga tulles suve juurde tagasi, teen ettepaneku võtta igapäevaelu lihtsalt rahulikumalt. Hiljuti oli mingi uuringu järgi kindlaks tehtud, et eestlased pidavat olema ühed õnnetumad inimesed Euroopas. Viisime selleteemalise küsitluse läbi ka Kuressaare linna tänavatel, aga vastustest selgus, et saarlased õnnetute hulka ei kuulu. Hea seegi!

Aga mida kaugemad külalised meil käivad, seda rohkem kuuleme hoopis seda, kui kaunis siin kõik on. Ka tõukeratastel Kreekast kodusaarele sõitnud noormehed soovitasid enne vingumahakkamist ära käia mõnes teises riigis. Ikka selleks, et saada kinnitust tõsiasjale: meil on parem kui paljudes muudes paikades.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 44 korda, sh täna 1)