Prügi sokutati Mustjala kalmistule (27)

Prügi sokutati Mustjala kalmistule

KIRJAOSKAMATUS: Hoolimata sildist ei ole inimesed aru saanud, et oma prügi mahapanek on keelatud. Kalmistut külastanud Margus Muld arvas, et Mustjalast ei ole ilmselt kirjaoskamatust siiani likvideeritud.

Eelmisel aastal maavanema poolt tunnustatud Mustjala Silla kalmistu prügikonteinerisse tuuakse isiklikku prügi, nii et kalmuküünlad, milleks konteiner mõeldud on, ei mahugi enam ära.

“Inimeste nahaalsusel ei ole piire!” ütles kalmistu ääres prügihunnikuid näinud Mustjala valla elanik Margus Muld. “Keegi on arvanud, et Saaremaa ühe korrashoituma kalmistu väravas on just kõige õigem koht, kuhu jätta kasutatud mähkmed, vana köögikombain ja veel mitu kotitäit kõikvõimalikku olmeprügi,” ütles Muld.

Kauni kalmistu reostamine

Kalmistuvaht Helje Kolla on nördinud, kuna kalmistu korrastamisega nähakse palju vaeva. “Inimesed on hingega asja juures, kohe kahju on vaadata, et keegi jälle on oma prügi sinna viinud,” rääkis kalmistuvaht Helje Kolla. Tema sõnul on Mustjala kalmistul prügisokutajatega pidevalt probleeme olnud ning aidanud ei ole ka tabalukkude paigaldamine. Seekordne prügi toomine kalmistule oli käimasoleva suve jooksul vähemalt kolmas, rääkis Kolla.

Mustjala vallavanem Kalle Kolter ütles, et inimesed otsivad sellist kohta, kuhu prügi panna, nii et selle eest maksma ei peaks. Inimeste teadlikkus peaks ju olema nii suur, et mõista kalmistule prügi viimise väärust, rääkis Kolter. Vallavanema sõnul peab inimestel midagi viga olema, kui nad tulevad surnuaeda ja võtavad ka oma prügikotid “muuseas” kaasa.

Kolteri sõnul on inimestele jäänud harjumus prügi lihtsalt silma alt ära panna. Eelmisel aastal pidi kalmistu taga kiviaeda lappinud mees nägema, kuidas surnuaial käivad inimesed viskavad oma prahi lihtsalt üle aia, põhjendades oma tegevust sellega, et nii on alati olnud, rääkis Kolter.

Vallavanema sõnul tuleb nüüd spetsiaalselt kutsuda prügile järele uus auto ja see läheb vallale kalliks maksma. Prügikotid viidi Mustjala kalmistu konteineri juurde juba nädalapäevad tagasi, seni ei ole neid sealt teisaldatud.
Kolter kutsus inimesi üles teada andma, kui nähakse kedagi ebaseaduslikult prügi ladustamas. Teavet prügisokutajatest ootab endiselt ka Oma Saar.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 146 korda, sh täna 1)