Raamatud meelitavad jahte Saaremaale

Viimastel aastatel kirjutatud võõrkeelsed raamatud jahtide ja purjekatega reisijatele on oluliselt kasvatanud Saare maakonna sadamate külastatavust.

Eelmisel suvel külastas mitmeid Eesti sadamaid hollandlasest purjetaja Renè Vleut, kes seiklused Saaremaa sadamates raamatusse talletas. Sel aastal on Hollandi jahtide arv Saare maakonna sadamates märgatavalt kasvanud.

Ruhnu sadamat on sel aastal jõudnud külastada 11 alust, eelmisel aastal käis Ringsus samal perioodil 3 alust, neist üks Renè Vleuti Ugly Duck.
Ringsu sadamavahi Priit Kapsta sõnul oli sel aastal hollandlaste puhul tegu ka väikese optilise pettega, kuna nad saabusid enam-vähem sama nädala sees ja püsisid paigal paar päeva. “Hakkas tunduma, et Hollandi lipp on aina mastis,” ütles Kapsta.

Kuresaare sadamas on sel aastal käinud üheksa Hollandi lipuga jahti, 2008. võis kogu aasta jooksul umbes sama palju Hollandi jahte käia, arvas sadama kapten Oskar Jõgi.

Samasugust tendentsi võib märgata ka teistes riikides avaldatud purjepuhkuse raamatute puhul. Jõgi sõnul suurendab positiivne kajastus erialakirjanduses märgatavalt sadama külastatavust.
Renè Vleuti sissekandes Kuressaare sadama külalisteraamatusse märgib meresõitja, et sadam saab tema raamatus esindusliku koha. Saksamaal Jörn Heinrichi poolt kirjutatud raamatus ilutseb Kuressaare sadama pilt lausa esikaanel.

Kuressaare sadamast lubas kohalikus aastaraamatus kirjutada ka eelmisel nädalavahetusel esimese Iirimaalt pärit alusega sadamas olnud Donal Walsh, öeldes, et info olemasolu sadama kohta tõstab kindlasti sadama külastajate arvu.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 19 korda, sh täna 1)