“Vabaduse vang” – liigutav lugu ajaloost ja armastusest

“Vabaduse vang” – liigutav lugu ajaloost ja armastusest

PRESIDENDIPAAR: Tiina Lindfors ja Jorma Hynninen – graatsiline tants ja võimas laul. Kooslus, mis tegi etendusest kordumatu.

Esmaspäeva õhtul etendus Kuressaare linnateatris tänavuste ooperipäevade esimene ooper. Selleks oli Soome Kammerooperi etendus “Vabaduse vang – Ryti, Risto nr 236/46”, mille on kirjutanud Ilkka Kuusisto, libreto autor Markus Nummi.

Tegemist oli Soome Teise ilmasõja aegsest peaministrist-presidendist Risto Rytist kõneleva mono-ooperiga, kus nimiosas läbi aegade üks kõrgemini hinnatud Soome lauljaid Jorma Hynninen. Lavastuses tegi kaasa silmapaistev koreograaf ja tantsija Tiina Lindfors, kelle kanda oli Ryti truu abikaasa Gerda roll (Lindfors on teinud ka etenduse koreograafia). Orkestri osa täitis Soome Kammerooperi solistide ansambel (dirigent Kristian Attila). 

“Vabaduse vang – Ryti, Risto nr 236/46” toob kuulaja-vaataja ette traagilise loo Risto Rytist, kes oli Soome eesotsas nii Talvesõja kui ka Venemaaga rahulepingu ning sakslastega liidulepingu allakirjutamise ajal. Saatuse vingerpussina pidi Ryti Venemaa nõudmisel pärast sõja lõppu kolm aastat vanglas veetma. Kogu selle aja oli Rytil ainult üks truu toetaja – ta naine Gerda, kes temasse usub ja talle ikka toeks on.

Nii ongi ooperisse põimitud killuke Soome ajalugu ning liigutav lugu ühe naise armastusest ja truudusest oma mehe vastu. Just lavastuse tantsuline pool ongi see, mis teeb selle vaatamise eriti nauditavaks. On ju iseenesest kasutatud äärmiselt minimalistlikku lavakujundust, mida lisaks kahele säravale karakterile ilmestavad projektoriga seinale kuvatavad merelained ning mõned võimsana mõjuvad detailid – roosid, toolid ja üksikud rõivaesemed.

Kogu etendusest kumab läbi austus, millega soomlased oma ajaloosse suhtuvad. Sama suhtumist oli tunda ka esmaspäeva õhtul Linnateatri saalis. Koosnes ju publik peamiselt põhjanaabritest, kes püsti seistes tormiliselt aplodeerides ei tahtnud ooperikangelasi vaatemängu lõppu lavalt lasta.

“Vabaduse vang – Ryti, Risto nr 236/46” maailma esmaettekanne oli muide vaid kaks aastat tagasi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 40 korda, sh täna 1)