15 aasta pärast tolmuvaba Saaremaa (4)

15 aasta pärast tolmuvaba Saaremaa

 

Eelmise nädalal lõpetati taas ühe kruusatee tolmamine, kui piduliku tseremooniaga avati killustikuga kaetud teelõik Parasmetsa ja Metsküla vahel. Seitse kilomeetrit on väike lõik, kuid sündmus on sündmus mitte ainult kohaliku rahva jaoks, vaid kindlasti kogu Saaremaa jaoks. Ja muidugi võiks selliseid lõike veel rohkemgi olla.

Meile meeldib Saaremaast mõelda kui kenast, romantilisest ja looduskaunist kohast, eriti kui kuhugi mere äärde mõtisklema minna. Kui roopasse sõidetud muldtee kadakate vahel jätab vaikse, rahuliku ja romantilise mulje, siis tolmav ja auklik kruusatee ei ole sõbralik autodele, jalgratturitele ega jalakäijatele. Tolmu uppuvad kadakad ei ole see pilt, mida me näha tahame.

Saaremaa on meie teede nägu. Mitte keegi ei taha vabatahtlikult tolmuse näoga ringi käia. Kahjuks ei tea meist mitte keegi, kui kaua me peame veel kuulama bussijuhtide kirumist või tänaval hoidma eemale autodest, mis tulnud romantiliselt Saaremaa ringilt, sest tolm lämmatab juba kaugelt.

Selle aasta lõpuks jääb meile veel 370 kilomeetrit kruusateed. Seda on sama palju kui Kuressaarest Peipsi äärde. Maanteeameti esindaja avaldas lootust, et 15 aasta pärast ei ole Saaremaal enam ühtki säärast. Väga optimistlik lootus, aga ega lootmata midagi juhtugi. Kui see päev ükskord tulema peaks, oleks kõigil Saaremaa elanikel põhjust kringli ja meenekotiga kedagi tänama minna.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 44 korda, sh täna 1)