Sutu lahte külastas vesipüks

Sutu lahte külastas vesipüks

 

Pühapäeva pärastlõunal märkas Viljandist pärit Terje Saar, kelle suvekodu asub Sutu lahe ääres, vesipüksi.

“Heitsime siit oma maja juurest terrassilt pilgu lahele ja nägime sellist imelikku nähtust. Jälgisime terve perega ja mõtlesime, et see on vesipüks ilmselt. Kihutas siit mööda lahte mere poole äikesepilve all,” kirjeldas Terje Saar, täpsustades, et enne oli just äike olnud, välku löönud ja müristanud, ja selle pilvega koos vesipüks liikus. Ajaliselt sai nähtust jälgida umbes paar minutit. “Vesipüksi tekkimishetke ei tea, aga meie vaatasime seda oma paar minutit.”

Saar nägi vesipüksi esimest korda. Kui kõrge nähtud keeris oli, seda ei osanud naine öelda, kuna nad istusid üsna kaugel. “Aga selline põnev pilt ja juhtus just fotoaparaat käepärast olema, et sai ära pildistada,” rõõmustas ta. 

Vesipüks on tugev õhukeeris, mis tekib võimsa rünkpilve all ja laskub siis hiigelsuure tumeda pilvesambana alla veepinnale. Laskudes vesipüks pikeneb ning tõmbab keerisesse vett. Suure liikumiskiiruse tõttu võivad vesipüksid olla purustava jõuga. Tavaliselt esinevad nad koos äikesepilve, vihmavalingu või rahega.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 85 korda, sh täna 1)