XV Kuressaare kammermuusika päevad

XV Kuressaare kammermuusika päevad

 

Noblesse oblige!
Silmapaistev seisus kohustab… ja kindlasti tõotab ka palju põnevat ning suurt kunsti!
Just selliste sõnadega võiks kirjeldada neid ootusi ja lootusi, millega lähed vastu Kuressaare järjekorras juba 15. kammermuusika päevadele.
Asjatundjad on ajakirjanduses väitnud, et tegemist olevat Eesti kõige pikemat traditsiooni omava kammermuusika üritusega. Kindlasti see nii ka on, ehkki ajaliselt pole 15 aastat ju kuigivõrd pikk periood. Kuid Kuressaare kammermuusika päevade suure ja rikkaliku traditsiooni on eelkõige loonud selle ürituse väga kõrge professionaalne tase.
Siinkohal meenutame vaid mõningaid nende päevade varasemaid silmapaistvaid ja väga autoriteetseid esinejaid. Kes tänase maailma süvamuusikakultuuriga vähegi tuttav, peaks hästi teadma, et järgnevad interpreedid on oodatud ning teevad au ka kõige autoriteetsematele kontsertlavadele – Quatuor Parisii ja alati nooruslikult sädelev pianist Alexandre Tharaud; filosoofilised Trio Mediaeval ja Quatro Stagioni; väga akadeemilised ning mõnevõrra isegi elitaarsed Lysell Kvartett, Bartóki Kvartett ja Ciurlionise Kvartett; kõrgprofessionaalsed Vytatutas Sondeckis, Vestard Šimkus, Irina Zahharenkova ja Rustam Komatškov; kaunite ja särtsakate daamide saksofonikvartett “n[ex]t” jne, jne…
Ühesõnaga, siin Kuressaares kammermuusika päevade raames esinenud kuulsuste loetelu kujuneks erakordselt pikaks. See aga tähendab, et juba olemaoleva traditsiooniga on korraldajad lati väga kõrgele kergitanud, mis neile teatud kohustuse paneb… noblesse oblige!
Seepärast on ka mõistetav, et publikus tekitab säärane suursugune kohustus uusi lootusi. Kui aga täna algavate Kuressaare 15. kammermuusika päevade kavale pilk heita, on tunne, et need lootused kindlasti täituvad.
Oma Saar soovib kõigile meeldivaid kontserdielamusi!

AVAKONTSERT
Teisipäeval, 4. augustil kell 19 Kuressaare kultuurikeskuses

Andres Paas (klaver)
Julia Igonina (viiul, Venemaa)
Rustam Komatškov (tšello, Venemaa)
Haydn. Fauré. Paganini. Rahmaninov. Sarasate. Tšaikovski.
Kuressaare kammermuusika päevade ilusaks traditsiooniks on kujunenud, et avaakordi annab festivali peakorraldaja ja kunstiline juht, kodu- ja välismaal tunnustatud pianist Andres Paas, kes on Eestis üks aktiivsemaid kammermuusika propageerijaid. Tema romantilist, samas peenekoeliselt ja sügavalt läbitunnetatud klaverimängu saab seekord nautida koos kahe silmapaistva Vene keelpillivirtuoosiga. Nii viiuldaja Julia Igonina kui ka festivali publikule juba hästi tuttav tšellist Rustam Komatškov on eriliselt põneva interpreedinägemuse ja kirgliku pillikäsitlusega artistid, kelle pagasis on hulgaliselt rahvusvahelisi konkursivõite.

VISIOONID
Kolmapäeval, 5. augustil kell 19 Kuressaare kultuurikeskuses

”Tantsiv odalisk”
Iris Frolov (tants) & Reval Ensemble
Neeme Punder (flööt, altflööt)
Aare Tammesalu (tšello)
Lea Leiten (klaver)
Sumera. Tally. Kõrvits. Sisask.

Reval Ensemble arendab edasi erinevate kunstiliikide sünteesi ideed, millega tehti algust festivalil NYYD 2005 esitatud programmis ”Rüütlite laulud”. Odaliski ehk naisteenijat, haaremi tantsijatari või orjatari kehastab Iris Frolov, kes kasutab etenduses ida traditsioonides käibel olevat nn tantsukeele sümbolismi. Lisaks jutustab Iris Frolov oma kehaga sündmustest, mis kajastuvad Sumera, Tally, Kõrvitsa ja Sisaski muusikas. Iris Frolov on tuntud erinevate ida tantsustiilide spetsialistina ning ta on paljude Eesti muusikafestivalide, teatri- ja kontserdilavade sage külaline, kes võlub publikut oma erakordselt väljendusrikka kehakeele ja professionaalsusega. Kaasaegsete heliloojate muusikat esitav Reval Ensemble tegutseb aastast 1999. Ansambel on esinenud Eestis, Lätis, Leedus ja Belgias ning salvestanud Eesti Raadiole eesti heliloojate uudisloomingut.

FANTAASIAD
Neljapäeval, 6. augustil kell 19 Kuressaare kultuurikeskuses

Eduardo Fernández (klaver, Hispaania)
Albéniz. Rahmaninov.

“Eduardo Fernández on klaveris meistriklass – tema vilumus klaveril, hea muusikaline taju ja tunnetus on teinud temast ühe kõige andekama ning nõutuma pianisti meie riigis.” (Revista Telón de Fondo, Hispaania).
Noort hispaania pianisti Eduardo Fernándezt on kodumaa muusikakriitikud tituleerinud kõige põnevamaks uueks hispaania klassikalise muusika artistiks. Ta on saavutanud Hispaania publiku hulgas tohutu populaarsuse, millele lisaks kasvab pidevalt ka tema rahvusvaheline renomee ja tuntus. 2005. aastal valiti ta esinema maineka muusikaajakirja Scherzo 20. aastapäevale pühendatud kontserdile, kus teda esitleti rahvusvahelistele kriitikutele kui pal-jutõotavat noort hispaania pianisti. Ta on võitnud oma erakordsete hispaania muusika interpretatsioonide eest hinnatud Guerrero Fondi ja Manuel de Falla nimelised auhinnad ning esinenud menukalt paljudes kodumaa tähtsates kontserdisaalides ja mainekatel rahvusvahelistel festivalidel.

LOSSIMUUSIKA
Neljapäeval, 6. augustil kell 22 Kuressaare linnuse kapiitlisaalis

”The Call of the Phoenix”
Orlando Consort (vokaalkvartett, Suurbritannia, fotol)
Matthew Venner (alt), Nicholas Mulroy (tenor),
Angus Smith (tenor), Donald Greig (bariton)
Dunstaple. Mann. English. Pyamour. Bryars. Plummer. Pärt. O’Regan etc.

Lossimuusika sarjas annab seekord eksklusiivse öökontserdi maailmalavade tippansambel, vokaalkvartett Orlando Consort, kes kujunes pärast asutamist 1988. aastal väga kiiresti üheks Euroopa hinnatumaks ja tuntumaks varajase muusika esitajaks. Ansambel on esinenud kõigil Suurbritannia prestiižikamatel festivalidel (sh BBC Proms’il ja Edinburgh International Festival’il) ning andnud kontserte kogu Euroopas, Lõuna- ja Põhja-Ameerikas ning Jaapanis. Nad on salvestanud muusikat paljudele mainekatele plaadikompaniidele nagu Harmonia Mundi, Metronome, Deutsche Grammophon, Saydisc jt.
Nelja kaunitämbrilise meeshääle esituses kõlab ajaloolises kapiitlisaalis valdavalt 15. sajandi meistrite mitmehäälne laululooming. Vara-jase muusika kõrval lisavad kavale värvi ka kaasaegsete heliloojate Pärdi, Bryarsi, O’Regani jt põnevad teosed.

EKSOOTILISED PROMENAADID
Reedel, 7. augustil kell 22 Rüütli spaa Ritteri saalis

“Fado cor do sentimento”
Joana Amendoeira (vokaal) & Mar Ensemble (Portugal)
Pedro Amendoeira (Portugali kitarr / portuguese quitar)
Pedro Pinhal (kitarr/quitar)
Paolo Paz (kontrabass/ double bass)
Portugali fado / Portuguese fado

Esmakordselt kõlab Kuressaare kammermuusika päevadel maailmas väga populaarne Portugali unikaalne rahvuslik muusikastiil fado. See on kaunikõlaline ballaaditaoline muusika, mille peamised teemad on saatus ja õnnetu armastus ning püüd iga hetke kui viimase järele. Kontserdil “Fado cor do sentimento” (“Fado, tunnete värv”) astub publiku ette Portugali tõeline fadokuninganna, sensuaalse ja kauni häälega Joana Amendoeira, kes on Portugali uue põlvkonna üks tuntumaid ja armastatumaid fado-lauljaid. Tema laulustiil on ehe ja traditsiooniline ning tema hääl ja loominguliselt värske lähenemine annavad fado’le uue sära.

FINALE
Laupäeval, 8. augustil kell 19 Kuressaare kultuurikeskuses

Kodály Kvartett (Ungari)
Attila Falvay (viiul)
Erika Tóth (viiul)
János Féjervári (vioola)
György Éder (tšello)
Haydn. Petrovics. Dvořák.

«Oivaline ansambel. Nii mahlaka kõla ning pingevaba tehnikaga, et muusika lausa hõljus mängijate pillikeeltelt pulbitseva kevadise ehedusega…» (The Plain Dealer, USA). Festivali lõppkontserdi esineja on Kodály Kvartett, üks Ungari tuntuim ja maailma muusikafestivalidel ning kontserdisaalides enim oodatud keelpillikvartett. 1966. aastal asutatud kvartett on tegutsenud juba üle neljakümne aasta. Ansambli Kuressaare kava ühendab klassitsismi ja romantismi, esmakordselt tuleb Eestis ettekandele ka ungari helilooja Emil Petrovicsi Keelpillikvartett nr. 3, mille maailma esiettekanne toimus 22. märtsil käesoleval aastal Budapestis.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 61 korda, sh täna 1)