Ajakaja: Uus keeleseadus ärgitab arutlema (1)

Mäletan oma kooliajast, kuidas mu legendaarsed eesti keele õpetajad – Maimu Liiv ja Helgi Allik meid õigekeelsusega “ahistasid”. Kuid see ei olnud pelgalt nõudlikkus – igasugu humoorikaid nippe anti õpilasele tagataskusse, et iial ei ununeks, kuidas ühte või teist asja korrektses emakeeles öelda.

Need kaks naist inspireerisid meid keelt korrektselt kasutama, sellest keelest lugu pidama, seda armastama. Seoses kooliajaga püüdsin meenutada, et kuidas me siis igapäevaselt omavahel kõnelesime. Ja mulle tundub, et me ei rääkinud isegi mitte saare murret ning russitsisme ei kasutatud, rääkimata inglise või mõne muu keele kohandamisest.

Nüüd on Eesti riigis aga paanika lahti – kogu viimase nädala on meedias tuure kogunud arutelu uue keeleseaduse üle, mis – erinevalt varasematest keeleseaduse versioonidest – keskendub sellele, mismoodi keelt kasutada.   
Arvamusi öeldakse välja erinevaid, seinast seina, teemast teemasse. Kes on murelikud, et ei või oma rahaallikat enam pubiks või lounge’iks kutsuda, kes muretseb sellepärast, et lombaka keelekasutuse tõttu tulevad trahvid ajavad kõik meediakanalid pankrotti, kes ütleb välja, et uus seadus on lauslollus, kes püüab analüüsida, kes mõista.
Torm veeklaasis on valla päästetud.

Isiklikult arvan, et keelt peab korrektselt kasutama, sest vastupidine praktika võib palju pahandust tuua. Teisalt aga – kuna me elame nii kirjumirjus keskkonnas ja paljud õigekeelsusreeglid on aastatega ikka väga palju muutunud, siis pigem oleks ehk vaja kultuurse ja korrektse eesti keele kasutamise täiendkoolitusi, enne kui kedagi seaduse mittetäitmise pärast trahvima või karistama hakatakse.

Tunnistan ausalt, et pärast mõnenädalast võõrkeelses keskkonnas töötamist on endalgi keeruline korrektse eesti keele peale ümber lülituda – tahtmine on, kuid alati ei tule välja, ja kui mu lapsed valmistusid emakeele riigieksamiks ja andsid naljapärast mulle paar grammatikaharjutust teha, siis põrusin, hoolimata igasugustest haridust tõestavatest kraadidest mu eluloos.

Komplitseeritud on need uued keele ümber toimuvad protsessid. Oleks meil ometi tarkust, et vinti mitte üle keerata.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 30 korda, sh täna 1)