Saare naised tegid Ernal ajalugu (12)

Saare naised tegid Ernal ajalugu

VINGED SAARE NAISED ERNAL: Heli Armus (esiplaanil), Tiiu Naagel (vasakul) ja Aire Pahapill (paremal) “haavatut” kandmas. Haavatu rollis oma võistkonna liige Aune Surva.

Tänavusel Erna retkel tegid Saaremaa naiskodukaitsjad ajalugu, tuues koju kõrgeima koha, mis naisvõistkonnad Erna ajaloos saavutanud. Rajale läinud 25 võistkonna seas oldi 15-ndad, mis on ka Erna seltsi esimehe Meelis Rätsepa kinnitusel absoluutselt tubli tulemus.

Kui enne võistlusele minekut olid naiskodukaitsjad eesmärgiks võtnud Erna retk läbi teha, siis seda rõõmsamad on nad nüüd hea tulemuse üle. “Kindlasti ületasime ennast,” kinnitas võistkonna liige Heli Armus, lisades, et rajal anti endast kõik, rohkemaks poleks enam jõudu jätkunud.
Armuse sõnul tuligi naistel võistlusel üksteist kõvasti toetada, sest ülesanded olid väga rasked.

“Hästi positiivne oli see, et ka raja kõrval elati saarlastele tublisti kaasa ning suhtuti meisse väga positiivselt. Meist tehti palju pilte, üks sakslane, kelle kaamera ette kohe jäime, ohkas südamest, et miks küll Saksamaal pole selliseid naisi, keda Ernale võistlema saata,” rääkis tänavu Saaremaa ühisgümnaasiumi lõpetanud neiu.

Tüdrukutel käis rajal päris tihe rebimine lõpuks 14. kohale tulnud piirivalvuritega. “Nende võistkonna esindaja ütles, et kui saare naistelt pähe saavad, tuleb kõigile seelikud osta,” edastas Armus, kelle jaoks oli kogu retke jooksul kõige raskem taluda magamatust.

“Käisime esimese öö maha, et jõuda esimesse kontrollpunkti. Mina jõudsin selle aja jooksul mitu korda püstijalu unenägusid näha,” meenutas ta. Vaid viieminutilised peatused olid need, mil sai vahepeal pikali visata ja puhata.
Tiiu Naagel ütles, et talle jääb Ernalt ilmselt kõige enam meelde 2,5 kilomeetri pikkune takistusriba. “Saime seal kõike – vett, muda, liiva, ronida ja pugeda,” rääkis ta. Takistusriba oli muide vahetult enne 20-kilomeetrist lõpujooksu.

Sõjakooli kadetist naiskodukaitsja sõnul annab iga võistlus midagi uut. “Seekordne Erna oli tõesti väga kiire ja intensiivne, nagu ka lubatud. Mulle teeb heameelt see, et saime soomustehnikatestis paljudest võistkondadest parema tulemuse,” märkis Naagel, kelle sõnul annab Erna võimaluse just endale tõestada, et ollakse võimeline ka üliinimlikeks pingutusteks. “Me ei taha kellelegi näidata, et oleme kõvad mutid, vaid teeme seda kõike iseenda pärast,” toonitas ta.

Heli Armuse ema Annika, kes tütrele kodus Kärla vallas kaasa elas, ütles, et kogu pere otsis internetist pidevalt Erna kohta uudiseid.
“See on ikka hea tunne, sest Saaremaalt pole ju enne ühtegi võistkonda Ernal käinud,” rääkis ta Oma Saarele. “Eks Heli praegu ravib oma jalgu, varbaid ja kandu, kuid ju ma ise olen süüdi ikka ka – mina tal sinna Kaitseliitu minna soovitasin,” lausus Annika.
Kaitseliidu Saaremaa maleva pealik major Toomas Luik lubas, et väga tubli saavutusega toime tulnud naisi peetakse vääriliselt meeles, nagu ka nende abistajaid.

“Kindlasti on nad eeskujuks kõigile teistele maleva liikmetele ning samuti näitab 15. koht Erna retkel seda, et kõigil, kel soovi, on võimalus nii Kaitseliidus kui ka Naiskodukaitses harrastada ka tasemel ekstreemsporti. Meil on tegevust n-ö igale maitsele,” toonitas ta.


Saarlannad Ernal

Lisaks Tiiu Naagelile ja Heli Armusele kuulusid Saaremaa Erna-võistkonda Aire Pahapill ja Aune Surva, viimane “laenatud” pealinnast. Rajale läks Saaremaa võistkond neljapäeval kell 17.40 ning finišis oldi laupäeval kell 12.
Meie naistest tahapoole jäid Võru Kaitseliidu, kaks Taani, kaks Tallinna Kaitseliidu ning Võru Naiskodukaitse võistkonnad. Võistluse katkestas neli meeskonda. Erna retk 2009 kaksikvõit läks Tartu Kaitseliitu, kolmas oli kõrgema sõjakooli võistkond.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 142 korda, sh täna 1)