Muuu-huuu….!!!!

Muuu-huuu….!!!!

 

Turistide seast tuleb tavaköijate vahel vahest välja mõni põnev ülatus. Nõnna sai kohatud ja juttu aetud ühe väljamoa mehega, kis oma ametilt olle lastekirjanik.

Põnev olli nimelt see, mismoodi ta siia Muhu soare peale sattus. Mõni voasta tagasi leidis kirjaniku-noormees sõukse kohja-paiga ilmakoardi peal, mise väljaütlemine kõlas nagu lehma ammumine – Muuu-huuu. (Kui Sa seda siit nüüd loed, tõmba h-tähe juures veel õhku omale sissepoole, siis kõlab nõnna nagut kirjanikuhärra suust.)

Otsustas, et sõukse kohja peal tuleb kindlaste ää köia. Ja nõnna ollid sõbrad Muu-huu nimelise mailma kohja peal juba päris mitmendad voastad, sest meeldima hakkas.
Kui reakida sõukste inimestega, kis ilmakaudu rinki roinavad, tundub emake-maa sõuke pisike koht-paik. Eile köisin Londonis, täna olen Eestis, oome Austraalias.

Pädaste mõisas, mise väravate takka nii mõnigid pitka näoga tagasi tuleb ja mida mõni teine taevakoarde alla ülistab, esineb neljabe 13. augustil Janika Sillamaa QuintQuartet ja Suveluul. Pitkadest nägudest ja ülistuslugudest ep reagi. Aga esineja
QuintQuartet kohe kirjutatse, et see oo seltskond Kaari Sillamaa Noorte Muusikateatri laulvaid näitlejud, kelle lavastaja ja osalt juhendaja oo Janika Sillamaa.

Majanduslangus olle nende pisiksele erakoolilegid raske ja noordel tulli mõte laalda oma kooli ja teaatri toetuseks. Kõiki, kis armastavad muusikad, kutsutse kuulama kontserti Suveluul. Seal olle mitu väga tuntud laulu nagu “Unustuste jõel”, “Põgene vaba laps”, “On küll hilja”, “Ei ole üksi ükski maa”. Ja seal olle mitmed uied noorde omaloodud laulud koa.

Lauljaid soatvad kordamööda kitarremängijad Virgo Sillamaa ja Marek Talts. Kooli juures olle pisike kirjastus Virgo, mise väljaanded trükiste ja CD-de näol tuuriga seltsis köivad ja soodsalt müükis oo. Suveluul oo Pädastes 13. augustil kellu 20.
Laupasest kipest päevast Muhus oo juba juttu oln. Peale omingupoolse Laulge Kaasa saate lindistamise Nautses soab kellu 16 Muhu Muuseumis kuulata-voadata kangeid lõõtsamehi meite moakonnast, ehk mõni mandrimees tuleb sekka.

Laupa õhtast 15. augustil kellu 21 astuvad Aljava heinaküünis Küünikontsertil rahva ette Ivo Linna ja Anti Kammiste Suisapäisa kooriga seltsis. Kõik oo sõuksed esinejad, kelle nimed reakivad iseoma eest, põle taris midagid tutvusta või seleta. Ma ole kuuln paljast õhkamisi, et “küll see peaks üks hea kontsertiõhta tulem!”. Küüni väravad tehasse lahti tund aega enne kontserti kellu 20. Juba olli kuulda, mismoodi mõnigid seltskond loanib sõnna sõita kohe nagut jalgrattamatkaga. Sõuke kena ja uhke traditsiooniline iga-voastane heinaküüni-pidu.

Pühabe, 16. augustil peetse Külasema küla lipuväljakul Külasema külaselsi korraldat II Laulu- ja Tansipäe. See akkab peale kellu 12. Loanis oo esinejad meilt ja mõjalt, naiskodukaitsjate soe supp ja karaoke Ivo Miiliga õhta jätkuks.
Eetsi võiks veel kuuuta 22. augusti kinuõhtad kellu 16 Muhu Muuseumis Väljal, kus näedetse Tõnu Aru filmi “Armastusega Abrukalt” vendadest Tuulikutest.

Esmaspe olli esimene rukkiema päe ehk tulepäe, rahvakalendris lauritsapäe. Tulevaimu kutsutse moavaldas Lauritsaks. Arvatse, et Laurits elab Tamme-Lauri tammes. Laiemaste võttes elab Laurits ehk iga tubli tamme sihes. Sellepäeva tuld es tehta.

Tükkis vett vissati mõnespool kolde või pesti näiteks pesu. Mõnespool pühiti korstnud. Nüüd kadude looduses aovalgus, mis annab sole õiguse vidusel aal told üles võtta. Taevas nähje linnuteed. Õunad ja tuhlid soaje omale maitse, neid oo palju etem süüa ja umalale luuasse viha, mis oo hea uudis õllesõpradele. Lauritsapäeva tehtud räimesilk olle kõikse param.
Põhja pool peetse aega 3 päeva enne ja 3 päeva pärast lauritsapäeva kõikse paramaks rukkiküli päevaks. Mida külvad, seda lõikad. Olge munuksed!

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 43 korda, sh täna 1)