Rahastaja uurib Angla pärandkultuurikeskuse ehitust (31)

Rahastaja uurib Angla pärandkultuurikeskuse ehitust

VAID TOESTUS: Alver Saguri kinnitusel on pildilt näha vaid toestusmaterjal, sisse ja välja tuleb dolomiidist sein.

Ettevõtluse arendamise sihtasutus on anonüümse kodaniku viidetele tuginedes asunud uurima Anglas valmiva pärandkultuurikeskuse ehitamist, mida EAS toetas. Keskuse ehitaja Alver Sagur lükkab süüdistused ümber.

Ajalehetoimetusse ning EAS-i jõudnud infos kahtlustatakse Alver Sagurit kui keskuse ehitajat rahadega sahkerdamises, sest ta ehitavat keskust “täielikult vanadest materjalidest, millised on kust-teab demonteeritud”.
“Kurb vaadata, et vundamendis kasutatakse silikaltsiitpaneele, tuhaplokke, raudbetoonplokke, mis on mehaaniliste vigastustega, sammaldunud ja kahjuks ei ole järgitud ka paigaldustehnoloogiat,” teatas kodanik, kes on “isiklikel põhjustel” anonüümne ning lisas oma jutule ka foto ehitusjärgus hoonest.

Ta rõhutab, et seal kasutatud vene-aegsed materjalid ei vasta nõuetele, on mehaaniliselt kahjustatud, hallitanud ning neil puuduvad vastavustunnistused ja sertifikaadid.
EAS-i ettevõtluskeskkonna divisjoni direktor Monica Hankov ei soovinud juhtumit kommenteerida, sest info jõudis nendeni alles äsja.

“Me oleme sellise päringu saanud ja tegeleme sellega,” ütles ta. Materjalid on edastatud ehituseksperdile, kes tõenäoliselt tuleb koha peale asja uurima. EAS-i hinnangut võib oodata nädala-paari pärast.
“Mul pole lagunenud materjali,” kinnitas Alver Sagur. “Ma pole ühtegi sammaldunud raudbetoonplokki kasutanud.”
See, mis praegu pildilt paistab, on ainult toestusmaterjal, sisse ja välja tuleb dolomiidist sein, rääkis ta. See, et toestusmaterjal selline on, ei tohiks tema sõnul ehitise kvaliteeti mõjutada.

Sagur on ka EAS-iga suhelnud ning oma toestusevariandid ära rääkinud. “Ma ei sahkerda rahadega kunagi,” lükkas ta süüdistust ümber.
Angla pärandkultuurikeskus peaks plaanide järgi uksed avama kahe aasta pärast. Keskuses saavad külastajad meistrite käe all käsitööd õppida ja teha.

Ühtlasi soovitakse seal tutvustada kiviraidurite, seppade, ehtemeistrite, villatöötlejate, keraamikute, pillimeistrite ja koduleiva valmistajate töid ja oskusi. Ka plaanitakse sinna koguda Karja kihelkonna varasemat eluviisi kajastavaid materjale.

EAS toetas piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmist MTÜ Angla Tuulikumägi projekti “Angla pärandkultuurikeskuse ehitamine” 20,6 miljoni krooniga. Projekti kogumaksumus on 24,3 miljonit krooni.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 89 korda, sh täna 1)