Laanet ja Tamkivi pürivad Kuressaare volikokku (7)

Kohapeal elavate inimeste kõrval kujunevad Kuressaare linnavolikogu valimisel ilmselt suuremateks häälemagnetiteks keskkonnaminister Jaanus Tamkivi ja riigikogu liige Kalle Laanet.

Endine Kuressaare linnapea, Reformierakonna liige Tamkivi sai eelmistel kohalike omavalitsuste volikogude valimisel 2005. aasta sügisel Kuressaares 493 häält.

Keskerakondlasest poliitik Laanet pole Kuressaares kunagi varem kandideerinud [Kalle Laanet siiski kandideeris 2005. aasta KOV valimistel Kuressaares ja kogus 42 häält – autor] ning oli veel juulikuus sisse kirjutatud sootuks Kaarma valda. “Registreerisin jah ennast ümber ja kavatsen kandideerida Kuressaare linnavolikokku,” kinnitas Laanet.
Endine siseminister ja enne seda Pärnus Lääne politseiprefekti ametit pidanud Laanet kogus 2007. aasta riigikogu valimistel Pärnumaal 2260 häält.

Keskerakond on avalikustanud oma Kuressaare linnapeakandidaadina endise Kuressaare kriminaalpolitsei komissari ja praeguse siseministeeriumi ametniku Priit Heinsoo. Veidi hiljem teatas partei, et tegelikult on kandidaate koguni kolm. Kas üks neist on Laanet, ei soovinud mees ise kinnitada, soovitades oodata tuleval nädalal toimuvat pressikonverentsi.

Seadus ütleb, et kandideerimisõigus on kodanikul, kelle püsiv elukoht on hiljemalt valimisaasta 1. augustil selles vallas või linnas. Samal päeval, 30. juulil, kui Kuressaare muutus Kalle Laaneti ametlikuks elukohaks, kirjutas ennast kodulinna sisse ka suurärimees Richard Tomingas. Kinnisvarahiiu Arco Vara nõukogu esimees Tomingas kinnitas siiski, et see pole kuidagi seotud sooviga Kuressaare volikokku kandideerida.

Jaanus Tamkivi ütles, et otsustas sügisestel valimistel kaasa lüüa, kuna Kuressaare tegelikkus ja arengud on talle endiselt südamelähedased ja olulised. “Eks igal ministrilgi on ju oma armas kodukant olemas ja pealegi – järgmise kohaliku volikogu volitused kestavad ju üle kahe aasta kauem kui tänase valitsuse tsükkel,” viitas Tamkivi sellele, et ehkki ministrina ta linnavolikogu töös osaleda ei saaks, võib olukord pärast uusi riigikogu valimisi muutuda.

Tamkivi sõnul ei oska ta praegu ette näha situatsiooni pärast valimisi, kus tema valmisolek osaleda linna juhtimisel igapäevaselt osutuks kaalukeeleks mingi koalitsioonilepingu sõlmimise juures.
“RE nimekirjal on tubli linnapeakandidaat olemas ja ka linnavalitsuse meeskonda on pakkuda võimekaid inimesi,” viitas ta Urve Tiidusele. “Küll aga olen alati nõu ja jõuga Kuressaare jaoks olemas,” lisas Tamkivi.

Keski ja oravapartei kõrval on suurim favoriit Kuressaare tulevase võimuliidu kokkupanemisel Isamaa ja Res Publica Liit, mille esinumber on valimistel Toomas Takkis, praegune volikogu esimees. Koolijuht Takkis on öelnud, et vajadusel on ta valmis asuma ka linnapea kohale.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 44 korda, sh täna 1)