Salmel pühitseti sisse uus kirikumaja (1)

Salmel pühitseti sisse uus kirikumaja

KUTSUB TEENISTUSELE: Anseküla Maarja koguduse juhatuse aseesimees Olavi Oeselg (paremal) ja juhatuse esimees Tõnu Veldre lasevad heliseda Salme vallavalitsuse kingitusel – sepistatud kirikukellal.

Laupäeval pühitses Saarte praost Veiko Vihuri Salmel sisse uue kirikumaja, mis on saamas kodukirikuks EELK Anseküla Maarja kogudusele. Valla kingituse – sepistatud kirikukella – andis pidulikul talitusel kogudusele üle vallavanem Kalmer Poopuu.

Ehkki kirikumaja päris valmis ei ole, on hoone ehitus jõudnud sellisesse järku, et seal on juba võimalik teenistusi ja talitusi pidada.
“Peapiiskopi saab kirikumaja pühitsema kutsuda siis, kui on olemas altar, praegu seda veel ei ole,” rääkis koguduse õpetaja Anu Konks, lisades, et tänu Noorte Naiste-Noorte Meeste kristlikule ühingule saadi Salme pühakotta kunagise Pirita purjespordikeskuse kiriku küünlajalad ja kõnepult. 

Vallavanem tunnistas, et uuele kirikuhoonele ei olnud raske kingitust teha. “Arutasime sepp Ado Himmistiga, mis see olla võiks, ning kuna sõrulane Johannes Tõrs on juba lubanud Salme kirikule lühtri kinkida, siis jäime kella juurde,” avaldas Poopuu, lisades, et Himmist tegi kella valmis koos poeg Gabrieliga. “Kell on omamoodi sümbol samuti, kutsub inimesed kirikusse kokku,” arvas Poopuu.

Saarte praostkonna praosti Veiko Vihuri sõnul pärineb Saaremaa ajalooline kirikukihelkondade võrk 13.–17. sajandist.
“Kuid asustuspildi muutudes on tekkinud mitmed uued asulad, kus kirikuhoone puudub, samas on mõned ajaloolised ja auväärsed kirikud jäänud inimestest eemale. Kui inimesed ei tule enam kiriku juurde, peab kirik inimeste juurde minema. Luterlik kirik peab praegustes oludes saama misjonikirikuks,” rääkis Vihuri, kelle sõnul on Orissaare ja Salme olnud asulad, kus veel 20 aastat tagasi regulaarseid jumalateenistusi ei peetud.

“Nüüd on Orissaares luterlik Pühavaimu kogudus, Salmel aga käib koos Anseküla kogudus, kelle ajalooline kirikuhoone hävis II maailmasõjas,” ütles praost.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 119 korda, sh täna 1)