Kaptenist kirjanik ja bussijuhist poeet käisid Abrukal

Kaptenist kirjanik ja bussijuhist poeet käisid Abrukal

TUULTE TALLERMAA SÜNNITAB SÜDIKUST: Kirjanikud (vasakult) Jüri Tuulik, Lembit Uustulnd ja Ülo Tuulik oma tütrepoja Aleksander Loti ja tema kaasa Katiga ning endine lehe-, raadio- ja telemees, nüüdne abrukalane Jüri Lott (Aleksandri teine vanaisa).

Tähistamaks Abruka raamatukogu 81. sünnipäeva kutsus väikesaare raamatukogu juhataja Helle Kesküla lugejatega kohtuma kaugsõidukaptenist kirjaniku Lembit Uustulndi ja bussijuhi ametit pidava luuletuste looja Hillar Uustulndi. Kohtumisõhtul võeti arutlusteemaks ka Meelis Uustulndi kirjutatud luuletused ja näidendid.

Abrukalastel oli võimalus osta ka Lembit Uustulndi üsna trükisooja raamatut “Merejutud”. Arvukas lugejaskond, kelle hulgas kirjanikest kaksikvennad Ülo ja Jüri Tuulik, pidas kohtumisõhtut igati õnnestunuks. Mõningast elevust lisas eksministrist eurosaadiku Ivari Padari ilmumine kohtumisele. Just taolised, sundimatus õhkkonnas peetud jutuajamised elust ja loomingust lähendavad kirjanikke ja lugejaid.

“Kohtumine oli südamlik ja kodune. Lembit ei ole ju üksnes kirjanik, vaid ka hea pillimees ja elukutseline meremees. Kui panna kõik need asjad kokku, siis on ju tegemist väga sisuka inimesega, kellega tore koos olla,” ütles Ülo Tuulik.

Huvitava tähelepanekuga Lembit Uustulndi loomingust tuli välja Helle Kesküla. “Helle leidis väga huvitava seose, öeldes, et ükskõik millise minu raamatu lahti teed, ikka kumab sealt Abruka vastu. Jumala õige jutt. Hakkasin isegi mõtlema, miks see nii on. Tundub, et Abruka on mul kusagil alateadvuses sees,” tegi Lembit Uustulnd järelduse.

Jutuajamiste vahepaladena kõlasid akordionihelid, mida kapten-kirjanik oma pillist välja võlus. Laulud, mis üles võeti, pärinesid Albert ja Lembit Uustulndi loomingu varasalvest.
Hillar ja Lembit Uustulnd kostsid nagu ühest suust, et taolised südantsoojendavad kohtumised innustavad edasisele loometööle.
Sellel nädalal seisab Lembit Uustulnd taas reisilaeva Silja Festival kaptenisillal, pidades ühendust Riia ja Stockholmi vahel. Hillar Uustulnd keerab aga bussirooli.

“Lembit Uustulndil on tänu laevasõidule nii kadestamisväärne kogemus, et elu kui kirjanduse objekti, ei ole temal vaja enam juurde õppida. Juunikuu algul istusin mitu tundi Stockholmis kapten Lembit Uustulndi kajutis. Me rääkisime elust ja raamatutest. Lembitul on häid ideid. Ootame nende realiseerimist kirjanduses,” võttis Ülo Tuulik kohtumise kokku.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 322 korda, sh täna 1)