Kuressaare linnuses Taani tarbekunstnike ühisnäitus

Kuressaare linnuses Taani tarbekunstnike ühisnäitus

NÄITUSE AVAMISEL: Meister Lars Fedderseni abikaasa, tekstiilikunstnik Anne-Lise Keofoed Hansen, näituse kuraatorid Ülle Kõuts ja Anne-Marie Overbye, noameister Lars Feddersen ja Saaremaa muuseumi kultuurharidustöö osakonna juhataja Raul Salumäe.

Kuressaare linnuse kaitsetorni IV ja V korrusel on 15. septembrini avatud Taani Bornholmi saare tarbekunstnike näitus. Oma loomingut tutvustavad Kattarina Yxhufvud, Karen Dam, Anne-Lise Keofoed Hansen (tekstiil), Hans-Henning Pedersen (puiduvormid), Henrik Vensild, Lars Feddersen (noameistrid) ja Lisa Elvang (paber- ja metallkompositsioonid). Näituse kuraatorid on Anne-Marie Overbye (Taani) ja Ülle Kõuts (Eesti).

Bornholmi saarega on Saare maakonnal ja Kuressaarel kauaaegsed koostöösidemed. Näituse avamisel tegi külalistele ingliskeelse lühikokkuvõtte selle koostöö ajaloost Saaremaa muuseumi kultuurharidustöö osakonna juhataja Raul Salumäe. Tema sõnul muutis niigi tähelepanuväärse ürituse veelgi erilisemaks asjaolu, et tegu oli tõenäoliselt viimase kunstinäituse avamisega Kuressaare linnuse kaitsetornis enne selle sulgemist muuseumi püsiekspositsiooni viimase osa ettevalmistustöödeks.

Näituse kuraator Ülle Kõuts kiitis Bornholmi saart. “Bornholm on tore koht. See on kunstnike saar. Sellel saarel on 64 tarbekunstnikku, kes kõik väga aktiivselt töötavad ja oma loomingut demonstreerivad,” ütles ta. “Näiteks noad ja suured puukausid on midagi uut ja teistsugust, meil niisugust asja ei harrastata, vähemalt kunsti vormis,” selgitas Kõuts.

Seekordne näitus on kokku pandud just Saaremaa jaoks ja linnuse ruume silmas pidades, siis otsustati Kõutsi sõnul tulla seepärast, et Tallinnas kaoksid nad ilmselt massi sisse ära. “Kõik Saaremaa mehed on jahimehed ja jahiteema on siin ilmselt hästi peale minev asi. Siin on sedalaadi asjale rohkem tähelepanu.”

Pärast näituse avamist kuulasid nii linnuse külastajad kui ka kunstnikud esmakordselt Saaremaal viibinud vene muusiku Sergi Metsnevi ekspromtkontserti.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 170 korda, sh täna 1)