Kuressaare vapilaevast saab Saksamaal muuseumilaev (5)

Kuressaare vapilaevast saab Saksamaal muuseumilaev

VEEL KURESSAARES: Sulev Kuressaare linna vapilaevana merepäevadel.

Kuressaare linna endisest vapilaevast EML Sulev saab Saksamaal Bremenis muuseumieksponaat, praegu käivad Eesti ja Saksa kaitseministeeriumi vahel sellesisulised läbirääkimised, ütles Oma Saarele kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik Meeli Hunt.

Meeli Hunt märkis, et endise Saksa mereväe aluse M1072 Lindau, mis Eestis teenides kandis nime EML Sulev, osas on kaitseministeeriumile saabunud taotlus tagastada laev Saksamaale, et seda Bremenis töökorras museaalina eksponeerida.

Tegemist on esimese pärast II maailmasõda Saksamaal Bremenis asuvas tehases Burmester ehitatud puidutehnoloogial põhineva sõjalaevaga, mille Saksa merevägi 2000. aastal kinkis Eesti mereväele. Oma esimese nime “Lindau” sai laev Lindau linna järgi, sama linn andis nime kogu laevaklassile. Laev lasti vette 16. veebruaril 1957 ja asus teenistusse 24. aprillil 1958. Esialgselt oli tollane Lindau miinitraaler.

Lindau-klassi laevu valmis kokku 18, millest 12 ehitati 1970-ndatel ümber miinijahtijateks ja 6 nn troika-süsteemi laevadeks (st laevaga sõitis kaasa kaks nn pettepaati, mis olid võimelised esile kutsuma miiniplahvatuse, tekitamata nendele paatidele kahjustusi.) Lindau saavutas oma praeguse kuju pärast nelja ümberehitusfaasi. Laev oli 17 aastat miinitraaler.

Eestis pandi laevale nimeks Sulev ning nii oli tegemist läbi aegade kolmanda sellenimelise laevaga Eesti mereväes (enne sõda kandis sama nime torpeedopaat ja taasloodud Eesti mereväes patrull-laev).
2001. aastal kinnitati Sulevi vöörile Kuressaare linna vapp ning alusest sai kaheksaks aastaks Kuressaare linna vapilaev.

“Praegu kehtiv riigivaraseadus ei võimalda alust Saksamaale üle anda, kuid 1. jaanuarist 2010 peaks jõustuma uus seadus, mille praegune eelnõu annab lootust, et Eesti riik saab laeva Saksa riigile siiski üle anda,” tõdes kaitseministeeriumi nõunik, kelle sõnul saab riik pärast seaduse muudatuse jõustumist aluse muuseumile võõrandada.
EML Sulev külastas Kuressaare merepäevi viimati 2007. aastal ning linna uueks vapilaevaks sai eelmisel aastal linna sünnipäeval miinijahtija Admiral Cowan.

Miinijahtija Sulev külastas Kuressaare merepäevade ajal regulaarselt Roomassaare sadamat ning osales ka merepäevade avatseremoonial, omades õigust heisata merepäevade lipp. Kuressaare linn andis aastaid välja ka Sulevipoja stipendiumi, mille sai aasta jooksul silma paistnud meeskonnaliige, kelle valisid välja ta kaaslased.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 151 korda, sh täna 1)