UUS! Saarlased on jätkuvalt tublid doonorid

UUS! Saarlased on jätkuvalt tublid doonorid

TEGUTSEMAS: Orissaare spordihoones annetas verd kolme tunni jooksul 55 inimest.

1.–3. septembril toimunud doonoripäevadel Kuressaares ja Orissaares kogus Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskus ligi 160 liitrit verd.

Verekeskuse kommunikatsioonispetsialisti Eva Maimre sõnul loovutas seekordsetel doonoripäevadel verd kokku 356 inimest – 301 Kuressaares ja 55 Orissaares. Kolme päeva jooksul loovutas verd esimest korda elus 54 inimest.

“Saarlased on jätkuvalt aktiivsed ja tublid doonorid ning ka seekordsed doonoripäevad olid väga edukad ja ületasid meie ootusi,” kiitis Eva Maimre, lisades, et möödunud aastal oli Saaremaa doonorite osakaalult rahvastikus esikolmikus. “Julgeme loota, et käesoleval aastal tuleb tulemus sama või ehk paremgi,” avaldas ta. “Verekeskus tänab väga Saaremaa seniseid ja tulevasi doonoreid.”

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse arst Julia Tamme ütles, et keskusel on Kuressaares väga hästi läinud: “Me oleme Kuressaarele väga-väga tänulikud, siin on Eesti üks meeldivamaid kohti, kus verekeskusel on hea töötada.”

Tamme sõnul ei saa Saaremaal kunagi kurta, et verd või inimesi oleks vähe: “Selle korraga oleme kindlasti rahul, nii nagu eelmistegagi. Vereloovutajad on üldiselt väga noored inimesed ja see on väga positiivne, sest kui noored terved inimesed annavad verd, on see neile hea, stimuleerib vereloomet, ja see veri on ka patsiendile väga hea.”

Paraku on ette tulnud ka vereloovutuselt tagasisaadetuid, arsti sõnul on põhjusteks naistel näiteks väga madal hemoglobiininäitaja või siis muud tervisehädad. “Mõni tuleb väga piiripealse kaaluga ja mõnikord jälle veenid ei sobi,” selgitas Tamme.

“Verekeskus püüdleb selle poole, et oleks palju regulaarseid doonoreid – regulaarne doonor on see, kes annab verd vähemalt üks kord aastas,” rõhutas Julia Tamme. Korraga võetakse inimeselt 500 ml verd. Kui verel on midagi viga, antakse sellest vereloovutajale kindlasti teada.

Verd uuritakse verekeskuses nelja markeri suhtes: B- ja C-hepatiit, HIV-viirus ja süüfilis.

Põhja-Eesti verekeskus tuleb taas Saaremaale järgmisel aastal.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 41 korda, sh täna 1)