UUS! Vilsandile rajatakse rannikumere vaatlusjaam

UUS! Vilsandile rajatakse rannikumere vaatlusjaam

 

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituut (EMHI) kavatseb kogu oma vaatlustehnika euroraha abiga järgmise nelja aasta jooksul täielikult tänapäeva nõuetega vastavusse viia, kirjutab Eesti Päevaleht.
Muu hulgas tahab ilmajaam rajada rannikumere äärde ka mitu uut täisautomaatset vaatlusjaama, et edaspidi täpsemalt nii tormi- kui ka üleujutusohtu prognoosida. Üks vaatlusjaam tuleb Vilsandi saarele.

EMHI peadirektor Jaan Saar ütles, et praegu on rannikul liiga vähe jaamu ja seetõttu on seni kannatanud ka ennustuste täpsus. Kui asi sujub, peaks juba järgmise aasta lõpuks lisanduma neli uut rannikujaama. Mere ilmaolusid hakatakse edaspidi jälgima ka Tallinnas Pirital, Rohuneemel, Haapsalus ja Vilsandil. „Eesmärk on praegu mehitatud jaamades täielikult automaatikale üle minna, sest automaatika on tunduvalt operatiivsem,” osutas Saar.

Arvutiprogrammi juhitav aparatuur mõõdaks mere ääres peamisi ilma parameetreid, mille alusel sünoptikud saavad ilmaprognoosi teha: tuule tugevust, õhu niiskust, temperatuuri ja ka merevee taset.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 34 korda, sh täna 1)