Eesti toetab Euroopa Liidus piimandussektori abistamist

Eesti toetab koos paljude Euroopa Liidu (EL) riikidega Saksamaa ettepanekut abistada langeva piimahinna tõttu kannatavaid tootjaid, teatas AFP.

Prantsusmaa ja Saksamaa ettepanek sisaldab piima kokkuostuhinnale riikide tasemel miinimummäära kehtestamist. Ettepanekut toetasid Prantsuse uudisteagentuuri andmeil Austria, Belgia, Bulgaaria, Eesti, Soome, Ungari, Iirimaa, Läti, Leedu, Luksemburg, Portugal, Rumeenia, Slovakkia ja Sloveenia.

Ülejäänud riigid leidsid aga, et piimandussektorit tuleb liberaliseerida. “Eesti toetas Saksamaa deklaratsiooni, kuidas parandada piimandussektori olukorda, kuid kokkuostuhindade alammääradest selles paberis juttu ei ole,” ütles Eesti põllumajandusministeeriumi pressiesindaja Hindrek Riikoja. Prantslased tahtsid miinimumhinna punkti lülitamist deklaratsiooni, aga nende ettepanek ei leidnud toetust ja jäi välja, selgitas ta.

Kuigi toorpiima ja piimatoodete hinnad on jätkuvalt väga madalad, tõi põllumajandusvolinik Mariann Fischer Boel kohtumisel välja, et hinnad on siiski tõusma hakanud – näiteks või hind on kerkinud üle sekkumiskokkuostu hinna ning piimapulbri hind on juulist septembrini kerkinud 1800 eurolt tonni kohta 2850 eurole.

Piimatoodete hinnad on madala nõudluse tõttu viimase aasta jooksul järsult langenud, mitmetes riikides koguni poole võrra.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 32 korda, sh täna 1)