Kodune kaup oo ikka kõikse param (1)

Kodune kaup oo ikka kõikse param

 

Selle laupa 26. septembril oo Muhus tulemas järjekordne Mihklipäeva laat, mise korraldab käsitööselts Oad ja Eed. Laat hakkab peale kellu 9 Liiva Kaubahoovis. Kõiki oodetse sõnna müüma ja ostma.

Eriti kangeste oo oodetud sügisannid ja sügisega seonduv. Eriti veel, kui nee annid oo kuskilt ligidalt – Muhust või koa Soaremaalt näiteks. Kodune kaup ikka kõikse param, ütlevad et kõikse tervislikum koa. Käsitööpoodis oo laupa kogu kaup 5% odavam, kindlaste soab kohjapeal olema loterii ja avatud kohvik. Müügikohtasid soab broneerida Triinu Traumanni telefonil, mis iga kuulutuse peal, ka internettis Muhu kodulehel; või e-postiga oadeed@hot.ee .

Selle voastasel mihklipäeva laadal loanitse esimest korda kõikse parama soolase ja magusa hoidise väljaselgitamine. Hindajateks soavad laada külastajad-osavõtjad. Paramad hoidissed soavad auhinnad kohalikelt ettevõtjatelt. Hoidiseid võetse vastu iga päe kellu 11–17 Liiva käsitööpoodis, laadapäeva omingu soab koa veel viia, aga siis enne kellu 9.

Moole tuleb meele üks jutt “esimese naese supist”. Neh, elan üks tavaline külamees, naine surn ää. Võtn siis omale uie naese. Muidu olle kõik kena oln, aga kui uus naene suppi keetis, siis just iga kordas mees ütles: “So supp oo hea küll, aga esimese naese supp olli ikka tükkis teene.”
Uus noorik näin suppidega hirmsaste vaeva – mehe jutt olli aga iga korra aegas üks ja seesamma – esimese naese supp olli ikka tükkis teene…

Ükskord juhtun, et keedus kõrben natusse põhja. Kui mees seda kõrven maiguga söömaaega elpin, üteln äkist – no nüüd oo esimese naese supp!
Egas päris ilmaasjata ep ütlelda, et maitse üle ep vaielda. Nõnna taha ma julgusta kõiki, kis oo üteln, et nad oma hoidistega ilmaskid Muhu laadale ep lähe, sest muhulased oo kangeste terava keelega ja õelad ütlejad, kui ikka midagid ep meeldi. Vähe õrnema hingega inimesed hoide sellepärast vähe kaugemase. Tegelikult soab ju kõikse param hoidis oma au-kohja poolest olema päris suhteline. Selline tegelik keskmine hüva mekiga värk.

Ükskord ma keetsi kodu India suppi. Sõukest rohke karri ja kipe pipraga. Vanamad inimesed istusid ja nägid söömise aegas välja nagu multifilmi tegelased, silmad ja ninad joosid sirinal vett ja kõrudest tulli peaaegut silmnähtavad tossu. Neh, tavalised killa-tuhlid ja apu-rokk oo vanama põlvkonna jaoks ühed kõikse paramad maiused ja seda ep soa mitte nendele pahaks panna. Nad mõtlevad jälle, et noored paljast “maitsestavad”, neh, muidu ep aita või… Rikkuvad kena maigu ää.

Käsitööselts hakkab pisitasa üle minema talisele hooajale. See tähendab, et loanitse rohkem kokku soaja ja mõned õppepäevad või kursused korralda. Käsitööselsil oo sõuke palve, et andke palun nendele teada, missugustest õppepäevadest või kursustest või kokkusoamistest te, kallid Muhu käsitöölised, huvitat olete! Kangeste raske oo midagid planeerida, kui kõik vagusi paljast ootavad, et midagid juhtuks. Mõtelge ja ütelge. Te teate küll, kust käsitööselsi naisi leida – kasvõi laupa laadalt.

Muhu segakoor alustab koa oma uut hooaega. Esimene sellesügisene proov tuleb kessiku, 30. septembril, algusega kellu 19 koolimajas muusika klassis. Proovi ja segakoori tööst osa võtma oodetse kõiki endiseid ehk paerguseid ja uusi kooriliikmeid. Eriti kangeste oodetse täiendust aldi, tenori ja bassi ealerühma. Segakoori juhendab ja juhatab Leena Peegel, kelle telefonidel 53 942 270 või 45 28 190 või e-mailil lpeegel@hot.ee soab koori tulemise kohe julgustust ja küsimustele vastusseid.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 58 korda, sh täna 1)