Kuressaare ametikooli õpetaja käis Calgarys kohtunikuks

Kuressaare ametikooli õpetaja käis Calgarys kohtunikuks

KOKKAMISE VÕISTLUSEL: Kohtunikuna WorldSkills’il osalenud Kuressaare ametikooli kokaõpetaja Marge Leimann ja võistleja Tallinna teeninduskoolist Joonas Koppel.

Kanadas Calgarys toimusid septembri alguses ülemaailmsed noorte kutsemeisterlikkuse võistlused World-Skills, kus kohtunikuna kokkade võistlusel osales Kuressaare ametikooli kutseõpetaja Marge Leimann.

Tegemist oli noorte kutseoskuste olümpiaks nimetatud võistlusega, kus võisteldi 45 erineva kutseoskuse kategoorias ja osalejaid oli 46 riigist. Iga kahe aasta tagant erinevates linnades korraldatav võistlus toimus juba neljakümnendat korda.

Eesti osales WorldSkills’il teist korda. Eelmisel korral Jaapanis oli Eesti meeskond riikide üldarvestuses 34., nüüd saavutati 26. koht, märkis Leimann, kelle sõnul on tegemist hea kohaga, arvestades seda, et võistlustel on koos parimad ning materiaalsed võimalused on teistel riikidel suuremad.

Kõige rohkem võitis seekord medaleid Lõuna-Korea, Euroopa riikidest sai enim medaleid Šveits.
Eesti võistlejad osalesid Kanadas viiel võistlusalal: kokk, viimistleja, plaatija, mehhatroonik ja tisler. Kõrgeimad kohad võistlesid välja Ivo Ilm Tartu kutsehariduskeskusest, kes saavutas tislerite võistlusel 10. koha, ja plaatija Madis Indov Tallinna ehituskoolist, kes jõudis 11. kohale. Nemad said ka meisterlikkuse medali, mis antakse kõigile, kes koguvad üle 500 punkti.
Teistel meie võistlejatel jäi sellest summast natukene punkte puudu, kuid kõik andsid endast maksimumi.

Leimann osales kohtunikuna kokkade võistlusel, kus Eestit esindas Joonas Koppel Tallinna teeninduskoolist. Võistlejaid oli Euroopast, Põhja- ja Lõuna-Ameerikast, Aasiast ja Austraaliast. Eksootilisematest riikidest olid esindatud Indoneesia ja Guatemala.
Kokkade võistlusel hinnati isiklikku ja töökoha hügieeni, tööoskusi, vastavust võistlus-ülesandele, toidu välimust ja maitset. Kontrolliti toidu temperatuuri ja portsjoni kaalu ning serveerimisajast kinni pidamist.

“Tavaliselt on võistlusülesanded kõikidel teistel erialadel jagatud neljale võistluspäevale. Kuna kokaerialal võistles Kanadas 33 noort, siis tuli võistlus võistlejate rohkuse tõttu teisiti korralda,” rääkis Leimann.

Võistlejatel tuli valmistada soe lõhe-eelroog, põhiroog lambalihast, soe magustoit, magustoidu trio, kolm nimetust suupisteid ning üllatustoorainetest eelroog ja põhiroog. Üllatusena tuli valmistada kalasupp pastatootega ja põhiroog küülikust.’
Järgmine WorldSkills’i võistlus toimub 2011. aasta oktoobris Londonis.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 170 korda, sh täna 1)