Saaremaa mehed harrastavad rogain’i (1)

Saaremaa mehed harrastavad rogain’i

ROGAIN’IMAS: Saare Malev koosseisus Antti Kopliste (tagumine) ja Taavi Tuisk on endale rogain’ipisiku saanud.

Kaheksa tunniga 53-kilomeetrine orienteerumisrada läbida ei ole kindlasti ettevõtmine kergete killast, kuid samas võib seda võtta ka mõnusa naudinguna. Nii väidavad Antti Kopliste ja Taavi Tuisk, kes on sel aastal läbinud juba kolm rogain’i.

X TAOK rogain’il startinud 354 võistkonna seas 48. koha saavutanud ja meeste arvestuses 38. koha teeninud Kopliste ja Tuisu jaoks oli kaheksatunnise kontrollajaga võistlus tänavuaastastest pikim. Näiteks aprillis Karujärvel toimunud Metssea võistlusel oli kontroll-ajaks viis tundi.

Targad mehed ei torma

“Rogain on selline spordiala, mille kohta kehtib sajaprotsendiliselt ütlus, et tark ei torma, märkis Taavi Tuisk. Veebruaris toimunud võistlusel olid nad näiteks liialt kiiresti alustanud ning pidid selle eest ka lõivu maksma. “Seekord me raskel maastikul ja soistel aladel ei jooksnud ning hoidsime energiat. Kui end esimese kahe tunni jooksul ära kurnata, siis mida sa kuuendal-seitsmendal tunnil teed,” arutles Tuisk.

Kopliste lisas, et rabas ja metsasihtidel sai tempo maha võetud – jooksmine raskel maastikul annab vähe efekti, küll aga on energiakulu suur. Jõudu hoiti rohkem siledate lõikude jaoks. “Selline taktika õigustas end hästi, trassi teine pool oligi valdavalt paremini läbitaval maastikul ja see sai enam-vähem jooksutempos tehtud,” selgitas Kopliste. Kokku läbisid mehed 53 kilomeetrit, mis päris pühapäevane metsajalutuskäik ei ole.

Kopliste sõnul oli kogu võistluse juures kõige raskem see, et lihased kipuvad lõpupoole krampi kiskuma. Samas seisma ei tohi jääda, uuesti liikuma saamine võib raskeks osutuda. “Aga mingit hullu väsimust küll ei olnud lõpus, viimased kilomeetrid jooksime üsna hea tempoga,” rääkis koos Tuisuga Saare Maleva nimelise võistkonna moodustanud Kopliste.
Võistkond Marakratt (Tiiu Naagel ja Heli Armus) tuli DD (naised) arvestuses 28. kohale, üldarvestuses 207. kohale.

Ei pea, kui ei taha

Austraaliast üle 50 aasta tagasi alguse saanud orienteerumise laadne seiklussport on Taavi Tuisu sõnul väga demokraatlik ala. “Need, kes ei taha kaheksa tunni jooksul 50 km läbida, ei pea seda tegema. Võtta saab nii palju kontrollpunkte, kui on jõukohane,” ütles Tuisk.
Rogain’i saab harrastada ka perega. Taavi Tuisk rääkis, et osa võistlejaid oli rajale tulnud lausa sülelastega. “Kuna mul endal on ka kolmekuune kodus, siis oli seda vahva vaadata. Kunagi tahaks ka ise perearvestuses sellisel üritusel osaleda,” sõnas Tuisk.

Kindlasti on rogain siiski päris tubli tahtejõu ja vastupidavuse proov. “Eks paljud sellepärast sinna tulevadki, et natuke pingutada ja siis finišis saavutatuga kaasnevat rahulolutunnet kogeda,” nentis Taavi Tuisk.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 78 korda, sh täna 1)