Ainulaadses Kihelkonna kellakojas heliseb taas (2)

Ainulaadses Kihelkonna kellakojas heliseb taas

HELINAT OODATES: Kella esimest helinat tulid kuulama nii vanad kui noored, lähemalt kui ka kaugemalt. Kellakoja kell heliseb edaspidi igal keskpäeval ja laupäeva õhtul kell kuus ning pühapäeva hommikul kell üheksa.

Pühapäeval helises Kihelkonnal vanas kellakojas taas kell. Pidulikku sündmust tuldi kaema nii lähemalt kui kaugemalt, kohal olid vanad ja noored, koguni kaks ministrit, maa- ja vallavanemast rääkimata.

Kihelkonna kellakoda on unikaalne kogu Euroopas. Restaureerimistööd andsid aga viite, et kellakoja ehitusaeg võib ulatuda hiliskeskaega, mitte aega praegu teadaolevalt 17. sajandisse ehk nn Rootsi aega.

Täpse ehitusaja teadasaamine on aga edasine töö, milleni saab jõuda siis, kui kellakoja alune küngas on ükskord läbi kaevatud. “Praegu jõudsime 40-50 cm sügavusse ning sealt vaatasid meile vastu vaid õllepudelikillud,” märkis OÜ Rändmeister juhataja Juhan Kilumets, viidates, millisel otstarbel vahepealsetel aegadel hoonet kõige enam tarvitatud oli.

Kultuuriminister Laine Jänes toonitas, et selliseid ehitisi on olemas vaid kolm, kuid mitte ükski neist ei ole saja aasta jooksul töötanud. “Helistage seda kella nii, et seda oleks kuulda nii Euroopas kui kogu maailmas, et inimesed tuleksid siia vaatama,” soovitas Jänes.

Kellakoja taastamise idee on Kihelkonna Mihkli kogudusel olnud juba pikemat aega, kuid tõsisemalt hakati asjaga tegelema kaks aastat tagasi. Koguduse õpetaja Rene Reinsoo sõnul läks konserveerimine maksma 300 000 krooni ning kell koos automaatikaga 150 000 krooni.

“Kui mult küsiti, millised sõnad kella peale valada, mõtlesin tükk aega, sest need sõnad püsivad seal aastaid või sajandeid,” rääkis Reinsoo, kes valis välja Koguja raamatust sõnad “Aeg antud”. Et uue kella helin tuletaks meelde, et tehtaks õigeid asju õigel ajal.
Kihelkonna kellakoja on kuulsaks maalinud kunstnik Konrad Mägi, kellakoda on kujutatud ka Kihelkonna vapil. Nagu märkis vallavanem Jüri Saar, on see ehitis esimene, mis vaatab vastu, kui avada Saaremaa kodulehekülg.

Omakandimees Jaanus Tamkivi märkis aga nostalgiliselt, et tema lapsepõlve jala- ja suusajälgi on see kant täis. “Kunagi oli see laste meelismängupaik ja kindel koht, kus sõpradega kokku saadi,” meenutas Tamkivi, lisades, et kui õhtul ema-isa küsisid, et poiss, kus sa olid, said nad kindla vastuse: “Kella all!”

Uue kellakoja panid ka laulu sisse kohalikud viisisepad. Liide Heinami sõnadele kirjutas regilaulu Ülle Reinsoo. Tema, Helen Reinsoo ja Maris Sülla eestlaulmisel said ka kokkutulnud laulda kellakoja kiituseks.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 50 korda, sh täna 1)