OÜ Ösel Fish edendab kalandust Leedevälja ja Saare Hõbe kaubamärkide all (1)

OÜ Ösel Fish edendab kalandust Leedevälja ja Saare Hõbe kaubamärkide all

HÕRGUTISED NASVALT: Need kulinaariatsehhi naised teavad, mis on Leedevälja ja Saare Hõbe kaubamärgi taga. Teavad paljud kalatoodete tarbijadki.

Viisteist aastat tagasi Nasval tegevust alustanud kalatööstus OÜ Ösel Fish on kaubamärkide Leedevälja ja Saare Hõbe all stabiilselt kalandust edendanud. Lisaks on ettevõttel oma tootmisüksus ka Virtsus. Laiema tähelepanu pälvis Saaremaa traditsioonilise majandusharuga tegelev Ösel Fish OÜ mihklikuus teleekraanile jõudnud ETV saatega “Tööotsija”.

Saates “peakohtuniku” rollis olnud kalandusettevõtte juhataja Ever Lipp valis kolmest finaali pääsenud saare naisest välja 54-aastase Natalia Põdra, kellest sai kilude toosi lappija.
Üleeile õhtul ütles firmajuht aga, et mõnda aega töötanud, loobus Natalia sellest ametist. “Ta ikkagi veendus pärast katseaega, et see töö talle ei sobi.”

Ever Lipu sõnul oli töölesoovijaid kokku üle kahekümne. “Saate produtsendiga oli aga kokkulepe, et inimene peab olema nõus ka saates esinema ja see saigi põhjuseks, miks enamik loobus. Meil oli tükk tegemist, et saatesse kolme inimest saada,” rääkis Lipp.
Pärast saadet pakuti tööd ka teistele saates osalenutele, kuid ükski neist pakkumist vastu ei võtnud.

“Saate mõte oli ka selles, et näidata vaatajaile, kui keerukas see käsitsitöö kalatööstustes on. Algajad kalatöötlejad peavad oskuste omandamisel olema tõesti kannatlikud, et vajalik vilumus omandada. Kogemus ja vilumus tagavad ka väärilise töötasu. Meil on praegu kümmekond töölist, kes selles valdkonnas töötavad. Neil kõigil on enam-vähem kümneaastane kogemus. Paljude jaoks saab määravaks seegi, et kalatööstustes on suhteliselt jahedad ruumid ja ka niiskusetase on tavalisest suurem,” rääkis ettevõtte juht.

Tööjõu pärast Ever Lipp üldreeglina muretsema ei pea. Kvalifitseeritud töötajaid jagub ja toorainet samuti. Seadmed ja tehnoloogia vastavad nüüdisnõuetele. Mis vahest kõige tähtsam – toodangule jagub ka turgu.
“Alati võiksime efektiivsemad olla, aga üldiselt läheb meil normaalselt,” iseloomustas Lipp kogu tootmist.

Töötlemiseks kala jagub

Kevadkuudel varub Ösel Fish suviseks töötlemiseks külmutatud kala üsna suurtes kogustes ette. Septembri teises pooles, kui püügihooaeg taas lahti läheb, saavad kalatööstusedki värskemale toorainele üle minna.
“Sageli saab püüdjaile takistuseks halb ilm ja tormipäevadel ei saa meiegi hankijatele tihti kõiki nõutavaid tooteid pakkuda,” selgitas Ösel Fishi juht.
Seitsmeaastase firmajuhikogemusega Ever Lipp ütles, et Eesti kaubanduses on see juba kõva sõna, kui ettevõte oma toodetega üldse letile pääseb. Ösel Fish OÜ-l on see õnnestunud. Leedevälja ja Saare Hõbe kaubamärki kandvaid tooteid võib osta kõigist suurematest kaubanduskettide poodidest.

“Kaupmehed ja ostujuhid lähtuvad hinnast. Pead oskama pakkuda paremaid hindu ja paremaid tingimusi. Teinekord pead hinna laskma päris minimaalsele tasemele. Selle aasta oluline märksõna ongi hind. Kvaliteet muidugi ka, mida me ise oleme kogu aeg esmatähtsaks pidanud, aga iga ostja näeb ise, kuidas kauplused hindu langetavad ja tõstavad,” rääkis Ever Lipp kujunenud majandussituatsioonis tegutsemisest.

Kuigi Euroopas on lahti läinud “piimasõda”, arvas Ever Lipp, et “kalasõja” alustamiseks pole mingit põhjust. “Kalamehed ja -töötlejad saavad sõbralikult läbi. Kalasõda ei tule,” oli töötlemisettevõtte juht veendunud.
Ösel Fish teeb koostööd mitme kalatöötlemisettevõttega nii oma maakonnas kui ka mandrimaal. “Ühestki pakkumisest pole me kunagi ära öelnud. Suur asi, kui sinuga arvestatakse,” märkis Lipp.

Konkurentsis püsimiseks on Ösel Fish investeerinud seadmetesse ja ka kogu ettevõtte renoveerimisse. “Oleme miljonite kroonide eest soetanud seadmeid ja kõike muud, mis vajalik tootmise kaasajastamiseks. Kui me ei oleks neid investeeringuid teinud, siis oleksime jäänud paigaltammujaks ega jõuaks praegu neidki asju teha, millega viis aastat tagasi toime tulime. Toetust oleme saanud PRIA-st. Kõik see on kaasa aidanud toodete ja pakendite heale väljanägemisele,” teavitas Ever Lipp.

Virtsus töödeldud kala eksporditakse Ukrainasse

Kui Nasva tööstuses valmivad kulinaariatooted, soolatud, marineeritud ja suitsutatud kalad ning väiksemates kogustes kalapreservid lähevad Eesti turule, siis Virtsust viiakse kaup Ukrainasse. “Sealt saadame soolatud kala ning räime- ja kilupreservid Ukrainasse, kus on väga arenev turg. Ukrainas elab üle 50 miljoni inimese. Tasumisega probleeme pole. Kogu kauba eest oleme raha alati kätte saanud. Mida paremini Ukrainas asjad lähevad, seda rohkem nad meilt kala ostavad,” on firmajuht ekspordiga rahul.

Kuigi firmal läheb praegu hästi, ei saa selle juht endale hingetõmbeaega lubada. “Rahuloluks ei ole kunagi piisavalt põhjust. Ettevõtlus ei ole töö, ettevõtlus on elu stiil. Alati on võimalik edukam olla. Rahulolu ei ole ettevõtjale edasiviiv jõud,” filosofeeris kalurikülas üles kasvanud mees.
Kalatooteid tarbitakse igal aastaajal. Vahet pole, kas on suvi või talv, suitsukala, erinevad kulinaariatooted ja muud tooted on tarbijate seas ikka ja alati hinnas. Sesoonsus kalatoodete müügile erilist mõju ei avalda.

Ever Lipu hinnangul peavad saarlased mereriigi kodanikena kalast väga lugu ja Eestis tarbitakse kala igal pool. Firma koduleheküljel www.oselfish.ee on koguni terve peatükk sellest, miks on kasulik kala süüa ja mida peaksime kala süües teadma. Lugu lõpeb soovitusega: “2–3 korda nädalas kala süüa on igati soovitatav!”
“Mõni inimene küll ütleb, et tema jaoks on parim kala vorst!” pööras ettevõtja soovituse naljaks. “Kuid kala kasulikkuse on tohtrid juba ammu avastanud ja kalasöömist propageerinud.”

Praegu annab Ösel Fish tööd 30 saarlasele ja Virtsu tööstuses 9-le Läänemaa elanikule.
Möödunud aastal oli firma realiseerimistulu 23 miljonit krooni.
Saaremaa kalanduskeskuseks kujunenud Nasval on Ösel Fish OÜ-l oma kindel koht. Ettevõtte kollektiiv teeb kõik selleks, et seda kohta hoida ja edasi areneda.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 757 korda, sh täna 1)