EAS lubab Angla keskuse ehitusel tarvitada kasutatud materjale (4)

Angla pärandkultuurikeskuse rajamise asjaolusid uurinud EAS leidis, et ehitaja poolt sisseviidud muudatused ei ole loomult pahatahtlikud, ja lubab kasutada keskuse ehitusel ka kasutatud materjale.

EAS-i alustatud menetluse käigus tunnistas MTÜ Angla Pärandkultuuri Keskus, et ehitusel on tõepoolest kasutusel ka varemkasutatud ehitusmaterjale. Sest ehitise süvendi kaevamisel selgus, et vundamendi aluspinda ei moodusta mitte kruusaliiv, vaid saviliiv ja tihe savi, mille tõttu tuli teha lisatöid.

Arvestades hoone kaalu, tuli vundamendile projekteerida täiendav taldmiku osa. Ehituslike lisatööde mõttes oli vajalik teha täiendavaid kaevetöid, soetada juurde plokke, betooni, killustikku. Lisakonstruktsiooni vajadust kinnitasid EAS-le ka erinevad eksperdid.
Teise ringi ehitusplokke kasutati ehitusel varjatud konstruktsioonides ning tänu nendele ei suurenenud projekti maksumus.

EAS-i ettevõtluskeskkonna divisjoni direktor Monica Hankov teatas, et kasutatud materjalide kasutamisest hoone ehituskvaliteedile ohtu ei tulene. MTÜ esitas EAS-le ka kõik nõutud lisadokumendid.
Kokkuvõttes leidis EAS, et muudatused ei olnud oma loomult pahatahtlikud ja olid tingitud ettenägematutest asjaoludest, mistõttu EAS aktsepteeris projekti käigus tekkinud muudatuse ja sellega seotud ehitustööd, lubades kasutada eelarve piirides püsimiseks ehitusel ka kasutatud materjale selliselt, et need ei kahjustaks hoone ehituskvaliteeti.

Ainsa etteheitena tõi Monica Hankov välja asjaolu, et EAS-i toetuse saaja ei kooskõlastanud kõnealuseid muudatusi EAS-ga. Tema sõnul ei saa sellist käitumist pidada heaks tavaks ega usaldusväärseks. Tõenäoliselt tehakse MTÜ-le selle kohta ka märgukiri.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 48 korda, sh täna 1)