Filmimees Juhan Aare tõi saarlastele “Põlevad piirid”

Filmimees Juhan Aare tõi saarlastele “Põlevad piirid”

SIIN EI OLE NAD JUHUSLIKULT KÕRVUTI: “Lenin ja Saksa keiser Wilhelm II on kõrvuti sellepärast, et Saksa keisrikoda maksis suures osas kinni kõik selle, mida Lenin pärast 1916. aasta kevadet Venemaal korda saatis. Tsaaririigi hävitamine läks hinnanguliselt maksma 200 miljonit Saksa marka, mis tähendas ka bolševike võimuletulekut,” rõhutas Juhan Aare filmi tutvustades.

Eelmisel nädalal tutvustas Juhan Aare saarlastele dokumentaalfilmi “Põlevad piirid”, mille autorid on peale teada-tuntud filmimehe enda veel teadlane Endel Lippmaa ja praegune riigikogu liige Igor Gräzin. Esmakordselt näidati filmi ETV-s tänavu augustis.

Linateose saamisloo ja filmis näidatava vastu tundsid suurt huvi nii Kuressaare ametikooli kui ka KG õpilased ja õpetajad. Kuressaare kultuurikeskusse oli Juhan Aaret kuulama ja filmi vaatama tulnud vaid kümmekond huvilist. Vaatamata väikesearvulisele publikule ei tahtnud küsimused Juhan Aarele pärast filmi vaatamist lõppeda.

“Tegelikult on see film sellest, kuidas jõuti Eesti kõigi aegade kõige suurema ja kaalukama välispoliitilise tõeni. Selleks on kahtlemata 1989. aasta 24. detsembril Kremli kongresside palees vastu võetud otsus Molotovi-Ribben-tropi pakti salaprotokollide tühistamisest,” märkis Juhan Aare.

Kultuurikeskuses filmi vaadanud ajaloohuviline Urve Kirss pidas vajalikuks “Põlevate piiride” kohta hinnangut andes öelda, et film on liiga pikk ja vahest oleks tegijad võinud kohati teistsugust sümboolikat kasutada.
Kuigi filmi inglis- ja venekeelne versioon pole vaatajate jaoks veel valmis, on Juhan Aare juba sattunud ajalugu teisiti mõistvate, õigemini ajalugu mittemõistvate inimeste tugeva kriitikatule alla. “Seda filmi on vaja ennekõike noortele näitamaks neile ajaloolist tõde, teisiti mõtlevate vanemate inimeste arvamust on raske muuta,” tõdes Juhan Aare.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 86 korda, sh täna 1)