Lahedas Lukis läheb lõuna lennates (1)

Lahedas Lukis läheb lõuna lennates

PEREFIRMA TÄISESINDUS: Luki baari peremees Erki Lukner ei kahetse raasugi, et ligi poolteist aastat tagasi ulgtööst loobus ja kodukandis ettevõtlusega tegelema hakkas. Erki elukaaslase Kerli sõnul võttis pereelu sellest ajast teise rütmi. Tütar Getter tunneb issi ja emme töö juures olemisest rõõmu.

Kuivastu–Kuressaare maantee ääres Tagaverel on aastakümneid möödasõitjaile ja kohalikele elanikele magnetiks olnud valge kiviehitis, mis populaarsust kogunud toitlustuskohana. Eelmise sajandi viimase aastakümne keskpaiku sai Tagavere sööklast Rauni baar, mis sulges uksed neli aastat tagasi. Eelmise aasta juulis Tagaverel taas inimeste kõhumurede eest hoolt kandma hakanud toitlustusasutus sai nimeks Luki baar.

Õdus söögi- ja joogikoht on tegelikult perefirma, mille omanikeks elukaaslased Erki Lukner ja Kerli Treial. Nime panekul oli ristiemaks kokk Ulje Kane. Pole raske ära arvata, et baari nimi on tuletatud peremehe perekonnanimest Lukner.

Ligi poolteist aastat tegutsemist on näidanud, et ettevõtlikud noored alustasid mullu suvel õige asjaga. Luki baar on saanud omaseks nii kohalikele inimestele kui ka paljudele möödasõitjaile. Ümbruskonna elanikud peavad Lukit lahedaks söögikohaks, kus lõunaaeg möödub lausa lennates. Saare maakonna peamiselt automagistraalilt Tagavere parklasse keeranud turistid, kes uudishimust Luki baari sisse astunud, on enamasti meeldivalt üllatunud pakutavast mitmekesisest menüüst, korrektsest teenindamisest ja hubasest paigast.

“Meilt on palju kordi küsitud, et kas kõiki neid roogasid saab ikka ka tellida, mis menüütahvlil kirjas. Vastame, et muidugi saab, ja siis pole nende imestusel piire – väike maakoht ja nii mitmekesise menüüga toitlustusasutus!
Mõned välismaalased tahavad täpselt prae koostist teada, millist salatit lisatakse jne. Oleme püüdnud anda neile ammendava vastuse ja kui nad on siis toidu tellinud ja sellega rahule jäänud, tänavad viisakalt ja lubavad teinekordki läbi astuda,” rääkis Erki Lukner.

Mõnestki välismaalasest on saanud pooleldi püsikliendid. Erki Lukneri sõnul otsivad Tagaverel peatunud soomlased Rauni baari aegsest külalisteraamatust oma nime. Ja kui nad on selle leidnud, räägivad uhkusega, et on selle baari püsikliendid.
“Rauni baarist on mälestused nii soomlastel kui teistelgi külalistel päris head. Meie baari kohta pole ka midagi hullu öeldud. Taset tuleb hoida ja tõsta,” jäi Erki oma töödest-tegemistest rääkides tagasihoidlikuks.

Söögikoha taasavamises on “süüdi” pere

Aastaid käis Erki Lukner ehitajana Soomes tööl. Ulgtöö oli küll tasuv, aga samas ka väsitav.
“Kui kodus on naine ja väike laps ning ise käid Soomes tööl, siis läheb elu liiga karmiks kätte. Lihtsam on väiksema sissetulekuga, aga normaalset pereelu elada. Soomest sain vaid kuus korra kodus käia. See aga tähendas peaaegu olematut pereelu. Otsustasin siis elukorraldust muuta ja leian, et õigesti tegin,” arutles endine ehitaja ja nüüdne ettevõtja.

Perefirma baaris külalisi teenindav Erki elukaaslane Kerli Treial oli Tagaverel toitlustuskoha taasavamise suhtes esiotsa üsna pessimistlik. “Alguses ütlesin Erkile, et see on loll mõte, aga pärast hakkasin mõtlema, et miks mitte proovida. Helistasin Rauni ühistu esinaisele Aive Keskülale ja küsisin, et kas saab ruume rentida. Ta oli väga positiivne, kutsudes meid proovima. Nii me pihta hakkasimegi,” meenutas Kerli Treial.

Erki sõnul annab suvi optimismi juurde. Talv läheb pessimistlikumalt. “Ise eeldan, et esimesed kolm-neli aastat ei saagi väga hästi minna. Viie aasta pärast võin vist öelda, et asi polegi väga hull. Arenemisruumi on ja ise areneme me kõige rohkem. Mulle on see ala ju päris võõras. Kerli, kes oli Rauni baaris suvel pärast keskkooli ettekandja, on asjaga tuttav,” mõtiskles Erki.

Kuigi baar on nädalavahetustel lahti varajaste hommikutundideni, pole see omanikele tüütavaks muutunud. “Meil Kerliga on mõlemal väga hea ema. Kui tuleb kauem tööl olla, siis viime lapse ükskõik kumma vanaema juurde,” selgitas Erki.

Luki baaril on välja kujunenud oma kindlad bändid, kes meeleldi sõidavad Tagaverele baarikülalisi lõbustama. “Külanoored on vaimustunud Pärnu noormehest, kes on meil juba mitu korda muusikat tegemas käinud. Teda kutsutaksegi juba oma küla pillimeheks. Ise ei ole me oma pidudele suurt reklaami teinud. Oma kandi inimesed teavad ja kuna ruum on väike, siis väga palju inimesi siia ära ei mahugi,” märkis baari peremees.

Kui tantsuõhtutel käivad baaris rohkem nooremapoolsemad ümberkaudsete külade elanikud, siis juubelisünnipäevadeks reserveerivad Tagavere ainsa toitlustuskoha vanemad inimesed. Ning kui vaja, tuleb Kerlil ja Erkil hoolitseda ka peielaua katmise eest. Hakkajad noored tegelevad ka catering’iga ehk teisisõnu toitlustamisega väljaspool baari.

Firmaroaks hakkšnitsel

Luki baari firmaroaks on saanud Ulje Kane hakkšnitsel. “Meil käivad siin kindlad kliendid, kes tellivad ainult hakkšnitslit. Kui aeg-ajalt küsin, kas ehk midagi muud ka, saan vastuseks, et ei, ainult šnitslit. See on üks kindel asi,” muigas kokk Ulje Kane.
Kerli Treiali sõnul on baaritöötajail koostöö väga hästi laabunud. Koos mõeldakse välja ja katsetatakse ka uusi retsepte. Kui kollektiiv roa heaks kiidab, läheb see menüüsse. Praktika on näidanud, et siiani on kõik õnneks läinud.

Toitlustuskoha omanike sõnul kasutaksid nad hea meelega ka kohalike talunike toodangut, kuid seda ei luba bürokraatia või siis peaksid baaripidajad ainult paberitööga tegelema. Nii tulebki piirduda vaid hulgiladude teenete kasutamisega. Kahjuks pole Saaremaal sellist ladu, kus toitlustusettevõte kogu vajaliku kauba korraga kätte saaks.

“Ma elan ise mere ääres. Võiksin ise ka selle kala letti tuua. Mul on mitu tuttavat, kes valmistavad koduõlut. Usun, et selline kesvamärjuke läheks siin nagu kerisele. Mitte üks ametnik ei tahaks aga seda näha, et ma nurgas olevast õllenõust pakun soome turistile ehtsat Saaremaa õlut,” kurtis ettevõtja.

Nii need asjad praegu on. Sellel nädalavahetusel on Luki baaris aga jällegi rohkem külalisi. Rallimehed ja rallihuvilised astuvad ikka läbi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 161 korda, sh täna 1)