Taritu näitering jättis sõnumi Sargvere vaatajate hinge

Taritu näitering jättis sõnumi Sargvere vaatajate hinge

DOKTOR HANS JA PROUA EDITH PUGESID PUBLIKULE HINGE: Aili Salong ja Hannes Nelis on suhtedraama “Viirastused” peategelastena võlunud oma mänguga publikut nii kodusaarel kui ka mandrimaal.
Foto: Ivika Laanet

Taritu näitering etendas laupäeval, 24. oktoobril Järvamaal Sargvere külas August Jakobsoni suhtedraamat “Viirastused”.

Lavastus oli üles ehitatud kuues pildis minimaalsete vahenditega. Näidendi peaosatäitjad doktor Hans Lepikut mängiv Hannes Nelis ja proua Edith Lepikut kehastav Aili Salong tulid suurepäraselt toime oma tegelaskujude kehastamisega. Kohati tundus, et polegi tegu harrastusnäitlejatega, vaid laval on professionaalsed osatäitjad. Näidend oli sügava sisuga ja terve etenduse jooksul säilis nähtamatu pinge, mis mängiti väga hästi välja kõigi osatäitjate poolt.

Vaatamata näidendi vanusele (esmalavastus oli 1939. aastal) võis tõmmata tugevaid paralleele tänapäevaga. Kohati tundus, et näitemäng sobibki rohkem tänasesse päeva kui aastakümnete tagusesse aega, kui autor selle kirjutas. Küllap on perede lagunemised ja armukolmnurgad praegu märksa aktuaalsemad kui siis – enne Teist maailmasõda.

Etendus jättis sügava mulje. Kohati lausa koomilised ja lõbusad seigad olid põimitud haiglasliku armukadeduse, perevägivalla ja haigustega. Õhku jäi küsimus: mis on siiski tähtsam – kas kodurahu või inimese tõmme teise inimese suunas, armastus? Kas see, mis on ühe pere poolt loodud aastate vältel, on väärt lõhkumist ja hävitamist?

Tundus, et kirjanik oli valinud üsna äärmuslikud variandid – musta stsenaariumi selleks puhuks, kui keegi oleks teisiti mõelnud.
Taritu näitering jättis oma sõnumi Sargvere vaatajate hinge. Saal oli nende mängu haardes. Pinge kestis lõpufraasideni, mille järel tuli tahtmine tõusta püsti ja nii avaldada austust sellele tublile trupile. Kahjuks eestlase tagasihoidlikkus jäi peale ja nii kõlas tugev aplaus Sargvere mõisa seinte vahel minuteid.

Sargvere maakultuuri edendamise seltsi nimel

Sale Talviste ja
Taiga Laur

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 136 korda, sh täna 1)