Perearst: digiretsept ei tõrju paberit niipea välja

Kuressaare perearstikeskuse arst Eve Nurmekivi usub, et uuest aastast kasutusele tulev digiretsept ei tõrju paberretsepti lähiaastatel veel kindlasti välja.

“Kindlasti ei kao see paber kuskile, vähemalt lähiaastatel, see on minu arvamus,” sõnas Nurmekivi. “Paber jääb ju paralleelselt kõrvale, aga selge see, et eriti vanemates inimestes, kes ei ole arvutiga kokku puutunud, tekitab iga uus IT-lahendus ärevust.”

Tema sõnul ei saa ka maapiirkondades töötavad perearstid alati loota internetiühenduse olemasolule ja pealegi ei käi arstid koduvisiitidel, sülearvuti kaenlas.
“Ja kui kusagil internetiühendust ei oleks, kas ma siis torman linna, panen arvuti käima ja kirjutan digiretsepti või jätan selle retsepti kodus kapi peale,” arutles perearst.

Selleks, et üleminek retseptikeskuse kasutamisele kulgeks aga sujuvalt, on kõigil arstidel ja apteekritel võimalik uue süsteemiga tutvuda ning osaleda selle katsetamises ehk pilootfaasis.
OÜ Muhu Perearstikeskus juhataja Lea Uutsalu ütles, et uue süsteemiga harjumine võtab veidi aega. Iga retsepti korral identifitseeritakse arst, kontrollitakse retsepti õigsust ja info saadetakse retseptikeskusse.

“On hea, et ei saa soodustuste ega manustega eksida, aga teisest küljest läheb sekundeid kauem aega. Kui on palju tööd, siis see 10 sekundit täitsa loeb ja mõnel inimesel on neli-viis retsepti,” märkis Uutsalu.
Tema arvates jääb digiretsept inimesele segasemaks, sest ta saab rohu toimeaine järgi. “Digiretsepti programmis on ette nähtud, et seal on kirjas ainult rohu toimeaine, inimene võib aga teada talle tuttavat rohtu. Siis kulub aega ka selgitamisele,” sõnas Lea Uutsalu.

Tema sõnul võib probleeme tekkida näiteks hooldekodude patsientidega, kes ise ju arsti juures ei käi ja keegi peab siis patsiendi asemel käima tema pildiga dokumendiga retseptil järel. “Igasugused nüansid tulevad veel, mida võib-olla ei ole arvestatud,” arvas ta.
Eve Nurmekivi ütles, et kui süsteem toimiks nii, nagu ta idees välja näeb, teeb see loomulikult elu lihtsamaks, niikaua kui tehnika alt ei vea. “Kui süsteem toimib, siis on lihtne. Aga kui kusagil hakkavad tõrked, siis läheb elu keerulisemaks,” arvas ta.


UUS SÜSTEEM

Digiretsept on arsti väljakirjutatud elektrooniline retsept, millele apteek saab ligipääsu, kui patsient pöördub sinna tema isikut tõendava dokumendiga.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 43 korda, sh täna 1)