Martin Meikas sai aasta kokaks (5)

Martin Meikas sai aasta kokaks

KODUKÖÖGIS: Martin Meikase teed Aasta koka tiitlile on sillutanud töö Pädaste mõisa restoranis.
Foto: Raul Vinni

Juba teist aastat järjest tuli mainekas aasta koka tiitel saarlasele. Pädaste mõisa sous-chef Martin Meikas kordas aastatagust Pädaste peakoka Peeter Piheli saavutust. Nüüdsest töötab Muhus seega kaks aasta koka tiitliga pärjatud kokka.

“Kitsaks meil nüüd kindlasti ei lähe,” naerab Martin Meikas küsimuse peale, et kas üks köök kahele tiitliga mehele väikeseks ei jää. Mõlemad mehed on saanud kokahariduse Kuressaare ametikoolist.

Veise säärekont abiks

Tallinnas toimunud toidumessi FoodFest 2009 raames korraldatav kokkade võistlus on Eesti mastaabis kokkadele üks aasta tippsündmusi. Kõigepealt tuleb kokkadel läbida eelvoor, kust kaheksa kokka pääseb edasi finaali.
Aasta koka võistluse reglement näeb ette, et lõppvoorus tuleb 4,5 tunni jooksul valmistada à la carte eelroog, pearoog ja dessert kuuele inimesele ettevalmistatud toidukorvis leiduvatest toorainetest, millest kuus määratud toorainet on kohustuslikud.

Eelvoorus tuli kokkadel välja mõelda sama toidukorvi põhjal retseptid, kirjeldada toiduvalmistamise tehnoloogiat ja lõpuks valmisrooga pildistada. Lõppvoor oli seega eelvooru praktiline täideviimine.
Lisaks etteantud toiduainetele võis iga osaleja kaasa võtta neli lisatoorainet. Meikas valis kaasa riivsaia, kastmepõhja ning veise säärekondid, mille seest kasutas luuüdi praadimisel.

Võistlus oli tema sõnul pingeline ja tasavägine. Kindlat üleolekutunnet ei tekkinud kordagi. Keerulisimaks pidas Meikas pearoa valmistamist.
Meikase menüü eelroaks oli ürdikoorikus kammkarp karamelliseeritud lillkapsakreemi, kergelt marineeritud köögivilja ja siiamarja beurre monté kastmega. Pearoaks pakkus ta madalkuumusel küpsetatud veisefileed ja heinaga suitsutatud veisesaba punase peedi hautise, sellerikreemi ja rosmariinikastmega. Desserdiks sai maitsta mustika-chiboust’i pirnikompoti ja mannavahuga.

Stabiilsus otsustas

Võistlusel viibinud Pädaste peakoka, aasta kokk 2008 Peeter Piheli kinnitusel olid finaali 3–4 esimest suhteliselt võrdsed. Teised osalejad langesid Piheli hinnangul ansamblist veidi välja.
Võistluse ühe korraldaja, Eesti peakokkade ühenduse esindaja Rudolf Visnapuu hinnangul jäi kohtunike jutus kõlama mõte, et võistlusel ei olnud väga stabiilset taset. “Mõni roog võis olla väga hea, teised jällegi halvemad,” märkis Visnapuu.

Pädaste mõisa ärijuhi Martin Breueri hinnangul on 2002. aastast Pädastes töötav Meikas omandanud kõrge töökultuuri. Abiks on olnud praktikad mitmes Michelini tärnidega pärjatud restoranis üle Euroopa.
“Samas on Martin säilitanud oma sõbralikkuse ja sarmi ning saarlastele omase huumori,” sõnas Breuer, nimetades värsket aasta kokka Pädaste mõisa üheks säravamaks täheks.
Aasta kokk 2009 sai lisaks aunimetusele ja rändkarikale võidupreemiaks 10 000 krooni.

Vähemtähtis tunnustus pole ka Martin Meikase mobiiltelefonile saabunud sõnumid: “Austatav Eesti meister! Palju-palju õnne Eesti parimaks kokaks saamise puhul! Toomas Hendrik Ilves.” ja “Õnnitlen 2009. aasta kokka! Austusega Andrus Ansip.”


Aasta kokk 2009 toorained

Kohustuslikud toorained:
Eelroa põhitoorained – kammkarp, siiamari. Pearoa põhitoorained – lihaveise sisefilee ja saba. Desserdi põhitoorained – mustikas, nisumanna.

Toidukorv
Köögiviljad: kartul, porgand, peet, porrulauk, mugulseller, fenkol (apteegitill), mugulsibul, šalottsibul, küüslauk, muskaatkõrvits, lillkapsas, brokoli, hernevõrsed, Savoy kapsas, tomat, värske pikk-kurk, ingverijuur, punane paprika, tšillipipar, pruun šampinjon, hapukapsas, punane redis ja pastinaak. Värsked ürdid: koriander, tüümian, rosmariin, lehtpetersell, murulauk ja münt.

Piimatooted ja rasvained: Eesti vahukoor (35%), piim(2,5%), naturaalne jogurt, Philadelphia toorjuust, hapukoor (20%), või, muna, oliiviõli (extra virgin), toiduõli ja kõrvitsaseemneõli.
Kuivained: nisujahu, maisitärklis, valge šokolaad, metsapähklid, suhkur, fariinsuhkur, kuivpärm ja kakaopulber (Fazer).

Puuviljad ja marjad: pirn (Conference), apelsin, laim ja banaan.
Maitseained: meresool, pipar (must ja valge), nelk, tähtaniis, kaneelikoor, vanillikaun, kadakamari, loorber, muskaat, vürts ja safraniniidid.
Muu: veiniäädikas (valge ja punane), tume balsamico, seemnetega Dijoni sinep ja lehtželatiin.
Alkohol: punane ja valge vein, brändi, Vana Tallinna kooreliköör ja Cointreau.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 277 korda, sh täna 1)