Valgevene ootab Eesti põllumehi (1)

Kuu aega tagasi teatas põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, et Valgevene ootab Eesti põllumajandusettevõtteid, kellele pakutakse odavalt maad ja teisi soodustusi investeerimisel.

“Valgevene on näiteks nõus andma maad 99 aastaks soodsalt rendile ja tegema teisigi soodustusi,” lausus toona Valgevenes visiidil käinud Seeder.
Saaremaa suurim lihaveisekasvataja ja Saaremaa lihatööstuse omanik Vjatšeslav Leedo ütles, et esmalt oleks vaja korda teha koduõu. “Kui meil kodus on kõik ehitatud, puhastatud ja tehtud, siis lähme naabrimeest aitama,” lausus Leedo, kelle sõnul vajab Eesti põllumajandus veel oi-oi kui palju investeeringuid. Ajal, mil töökohti jääb vähemaks, peab kapitalil olema ka mingisugune sotsiaalne vastutustunne, lisas ta.

Mitte otseselt põllumajanduses, kuid siiski Valgevene ettevõtlusmaastikul toimuvast annab Eesti Kaubandus-Tööstuskoja Teataja viimases numbris ülevaate kaubandus-tööstuskoja peadirektor Siim Raie, kes kuulus Eesti välisministrit hiljutisel Valgevene-visiidil saatnud äridelegatsiooni koosseisu.

Raie kirjutab, et kuigi pea igal presentatsioonil rõhutasid kohalikud, et Maailmapanga majandusreforme läbi viivate riikide edetabelis saavutas Valgevene kõrge neljanda koha (www.doingbusiness.org The top 10 reformers), on samas maksud ja maaküsimused need, kus Eesti poolt vaadates on reformide vajadus just kõige suurem. Põhilistest maksudest ja määradest tasub ehk nimetada ettevõtete tulumaksu 24% (on olemas hulk mahaarvamise ja vähendamisvõimalusi investeerimisel ja erimajandustsoonis asudes) ja käibemaksu (lisandväärtusmaks) 18%, kuid peale selle on ka maks 1% kogukäibest, mis läheb riiklikku põllumajandusfondi. Tulumaks on eraisikutel 12% ja sotsiaalmaks 34%. Lisaks neile on olemas veel kinnisvaramaks, maamaks, keskkonnatasud, kohalikud müügimaksud jms.

Kinnisvaraküsimuste puhul saab Eesti mõistes rääkida ennekõike hoonestusõigusest ja hoonete omamisest. Viimastel aastatel kehtima hakanud seadused näevad küll ette maa erastamise võimaluse, kuid sellekohane praktika Valgevenes puudub. Samuti puudub laiemas mõttes arusaam eraomandist, kirjutab Raie. Valitsusel on olemas plaan muuta pea 500 ettevõtet aktsiaseltsideks ja ca 150 erastada, kuid nagu mitmed teisedki plaanid on see väga deklaratiivne ja igapäevane praktika alati seda ei kinnita.

Lause, mida Eesti ettevõtjad Siim Raie sõnul Valgevenes väga tihti kuulma peavad on: “Ärge tulge meid õpetama!” Sellega tahavad valgevenelased öelda, et nad ise teavad, kuidas oma riiki ja majandust paremini juhtida.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 41 korda, sh täna 1)