Helmi Betlemi “Laste maailm” jõudis Kadisse

Aastakümneid Rootsis, Kanadas ja Soomes elanud nüüdne kuressaarlane Endel Loo annetas Kadi raadiole eesti ühe tuntuma laulja ja lauluõpetaja Helmi Betlemi Torontos salvestatud plaadi “Laste maailm”. 1944. aastal Eestist Rootsi emigreerunud ja sealt viis aastat hiljem Kanadasse siirdunud tunnustatud laulja esituses kõlab plaadil 16 lastelaulu.

1934. aastal Tallinna konservatooriumi laulu erialal Emmeline Hellmani ja Aleksander Arderi õpilasena lõpetanud Helmi Betlem oli ise hiljem konservatooriumis õppejõud, esinedes samal ajal solistina nii Estonia kui ka Eesti Ringhäälingu orkestriga. Helmi Betlemiga koos läksid Torontosse ka mitmed tema õpilased. Kanadaski jätkas Helmi Betlem laulupedagoogina.

Oma lauluõpetajast on Endel Loo kirjutanud raamatus “Killud”: “Helmi Betlem kuulus kuldsete südametega õppejõudude perre. Tunne laulis. Tunne rikastas ja avardas.
Toronto eestlaste ühiskonna elupilti kuulus kindlasti Helmi Betlemi laulustuudio. See sõbralik muusikutering andis õpilasõhtuid, esines kontsertidel ja aktustel. Helmi Betlemi enda kontserdid ja esinemised kandsid alati kuulajale lähenemise südamlikkust ja looduslapselikult siira ütlemise elujõudu.”

Eesti staažikaim ja teenekaim helirežissöör Heino Pedusaar, kes on olnud Helmi Betlemiga (1910–2001) kirjavahetuses, toonitas, et Kanadas elava lauljatari mõtted kandusid mitmekümne aasta tagant kaugelt Ameerika mandrilt ikka Eestile, ikka kodule, kust tema tiivasirutus kord alguse sai.
Jõulude ajal saavad Kadi raadio kuulajad nautida Helmi Betlemi kaunikõlalist sopranit. Oma õpetajat, Harjumaal Paunkülas sündinud Helmi Betlemi, meenutab saates “Külavahelood” Toronto Peetri kiriku üks kaheksast solistist Endel Loo.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 82 korda, sh täna 1)