Kadri Tüür sättis murdevõistluse lood raamatuks

Äsja trükist ilmunud raamatut “Muhu murde lood” on huvilistel võimalik saada Muhu muuseumist. 2007. aasta murdevõistluse tööd on Muhu muuseumi juhataja Kadri Tüür raamatuks kokku pannud. Eelmise aasta emakeelepäeval kuulutati Hellamaa külakeskuses murdevõistluse võitjaks Kalju Eino ehk Eino Mereäär Hellamaa külast.

Muhu murdes kirjutatud jutte ja luuletusi laekus võistlusele üllatavalt palju. Esikoha võitnud kunagise ekskavaatorijuhi ja kalandustöötaja Eino Mereääre lugu kandis pealkirja “Kange Muhu mies”. Tuletame lehelugejaile meelde, et teisi kohti anti välja kaks. Need said Selma Kabur (“Viduseaa jutud”) ja Inna Sooäär (“Sõja jalgus”). Kolmanda koha auhind määrati kolmele muhulasele: Linda Otsale (“Üks tõestesündin lugu”), Ainu Käänule (“Moareform ja selle päramised”) ja Heljo Auväärtile (“Sõnnukutalgud”).

Osalejate hulgas oli ka Nuudi Imre Soondast, keda rohkem tuntakse Pädaste mõisahärra ja riigikogu liikmena. Imre Sooäär kirjutas kümnesalmilise “Soare laulu”.
Raamatus on ära trükitud kõik Muhu esimesele murdevõistlusele laekunud tööd. Säilitatud on autorite originaalne kirjaviis. Raamatu koostaja Kadri Tüüri sõnul saabki just nii kõige parema ülevaate Muhu murde seisust XXI sajandi algul. “Ja seis pole paha!” toonitas koostaja.

Raamatu sisekaanel antakse lugejaile Muhu murdes teada: “Käsikirjad aasid arvutisse Erika Pints ja Mari Randmets Liiva raamatukogust. Pildid tegid Lia Tüür Tamse Sarapuult (suurem jägu) ja Mariliis Vaht Rannaküla Viherpuult. Koardi tegi Pille Heero Muhu maa-ametist, koane kujundas Hilja Tüür Koguva Jaagult, küljendas Erik Tüür Koguva Sumarilt, kokku pani Kadri Tüür Muhu muuseumist.

Abiks-nõuks olli Arnek Grubnik Muhu noortekeskusest. Rükkimise rahad andis Eesti Kultuurkapital.”
Järgmise murdevõistluse väljakuulutamist ei tule muhulastel enam pikalt oodata. Teravad suled tasub juba valmis panna.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 101 korda, sh täna 1)