Eeskirjasid ja ää-kielmisi peaks vähemaks võtma (1)

Kära töötuse kasumise üle kasub mestis töötuse kasumisega. Kui Pallasmaa ranna muuliehitaja köis välja mõtte tiha Muhuse sõuke poed, kus muhulased soaksid maha müüa iseoma kasvatat ja meisterdat asju, sai ta kohe oma viletsale ävitaja mainele ulga plusspunkta juure. Tehku jah sõuke poed, seda oo taris, arvasid paljud!

Siis aga läheb mõte vägisi kõikide seaduse, käskude ja keeldude peale. Alustades kadalipust, mis üks inimene peab läbi tegema, et omale mahetootja aunimetus soaja ja lõpetades eeskirjadega, mis peaaegut kõige müümise ää keelab, mis inimene oma kätega toidupoolist teeb või toob.

Levategust oo kunagid juttu oln. Et seda võie ametlikult tiha ikka sõukste ja nõukste tingimuste juures. Äkist tapab levategija oma levaga muidu mõne ää, neh. Üks, kis sui soare pealt omale koduleva tegijat otsis ja nendest eeskirjadest juttu olli, arvas et ainumas tingimus võiks olla, et küpsetaja oma pere oo leva söömise järel eluse jään. Ma taha oma jutuga sõnna jõuda, et eeskirjasid ja ää-kielmisi peaks vähemaks võtma, siis inimestel oleks lihtsam ja odavam oma toodangud turusta. Ja seeläbi ehk raskustest välja pääseda.

Ma tia küll, et nüüd akatse sii reakima patsillide irmsast levimisest ja ripi-pandeemiast. Paergus oo meite koolimaja koa aiguste pärast kindi ja Muhu hooldekodu palutse ripiohu aegas mitte külastama tulla. Aga pandeemia läheb ju ükskord mööda. Selleks aaks, kui ne ääkielmise seadused jõvab muuta…

Üks meite külase maja ehitaja reakis, kui ta ilmas rinki voatab, siis oo nähe, mismoodi paergast raske aeg paneb kõik änamaste kenaste kokku oidma. Mis oo kangeste kena kuulda. Sealsammas võtab mõni omale jälle pähe, et ta sugulane oo kõikse sandim inimene mailmas, risti-põiki jalgus ja sõukse inimese elu tuleb kindlaste võimalikult sandiks tiha. Ma siis mõtlesi, et vähemaste Eestimaa maakohtades oo elamise ruumi ju küll. Kui te näete, et mõni ädase jääb, võiks ju tatta kuidagid aidata! Või kuidas?

Muhu segakoor Leena Peegliga eesotsas köisid mineva laupa Orisares kooride päeval. Täitsa tavaline kena iga-voastane ettevõtmine. Sai siis voadetud, mõukse moeka vallavanama oo naabervald omale soan! Kange kultuuri-inimene peale kõige muu. Et kui Muhus kõik kultuuriasutused ja külaselsid ja roamatukogud kindi pannasse nagu irmujuttude sihes reagitse, siis ehk kolivad muhulased näiteks Orisare.

Valimistulemused ollid ju meitel küll kangeste parempoolsed, aga paljude inged teeb aigeks ebaõiglus – üksikkandidaat sai mitu-paljukümmend ealt ja jähi ühe puuduolava eale pärast volikogust välja. Sealsammas istuvad tähtsate kohtade peal nee, kellel tagataskus paljast seitse-kahessa ealt erakonna nimekirja sihes isikuliselt soadud…
Hellamaa külakeskuses soab veel voadata ristpistetehnikas Muhu tekkide väljapanekud.

Kuu lõppus oo tulemas ühine ettevõtmine Muhu valla ja Juu Jääb festivaliga koostöös. Esteks oo loanid sedaviiti, et 28. novembril kellu15 oo Muhu põhikooli saalis New Yorgi mustkunstniku Marco Frezza show ja Piiril õhtast kellu 9 disku. 29. novembril oo I advendi kontsert, kus laalab ETV tüarlastekoor Aarne Saluveeri juhatamise all. Misegid-pärast põle mool selle kontserti alguse aega – voadake teisi kuulutusi.

Peale akkasid mängud Muhu 12ndal karikaturniiril võrkpallis. Osa võtvad 4 võistkonda – SK MUHU vanad, SK MUHU noored, Orisare ja Valjala. Muhu kodulehe pealt soad lugeda. Finaal peetse Muhu spordihallis 5. detsembril.
Tulevast nädalist kirjutab teitele Muhu uudissid juba keegid teene. Ma pea taale ja teitele ikka peialt, ei kõik eetsidpidi võimalikult easte läheks. Suured tänud ja sojad kallistused kõikidele kenadele inimestele, kis mind selle töö aegas aitasid ja toetasid! Oidke üksteist kenaste ja olge terved!

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 60 korda, sh täna 1)