Soome president Tarja Halonen tutvus ka saarte väljapanekuga

Nädalavahetusel Helsingis Eesti kultuuri, turismivõimalusi, käsitööd ja toitu tutvustavat mardilaata külastanud Soome Vabariigi president ja Tuglase seltsi liige Tarja Halonen tundis huvi ka Lääne-Eesti saarte pakutava vastu. Saar-lastest ja muhulastest olid Soomes nii turismiettevõtjad, käsitöölised kui ka pagarid.

SA Saaremaa Turism nõukogu esimees ja turismifirma Arensburgi Reisid juht Margus Mölder ütles, et soomlaste huvi Eesti, sealhulgas saarte vastu, on jätkuvalt suur. Turismiarendajal oli õnnelik juhus laadal trehvata ka president Tarja Haloneni. Margus Mölderi hinnangul on Helsingis peetav mardilaat alati olnud väga korrektne ja kaunis sündmus. Just seal võib näha ja tunda, kuidas erinevad rahvad üksteise kultuurist ja loomingust lugu peavad.

“Mardilaada eripära, võrreldes teiste turundusüritustega on see, et sinna kogunevad spetsiaalselt Eesti vastu huvi tundvad inimesed. Nende hulgas on palju neid, kes juba eesti keelt oskavad või soovivad seda õppida. Meiegi oleme soomlastele eesti keele kursusi korraldanud,” märkis Mölder.

Kuressaare infokeskuse spetsialist Kati Aus jagas seekord selgitusi kogu Lääne-Eestit tutvustava väljapaneku juures. “Üllatav oli see, et hästi palju tunti huvi Ruhnu ja Vormsi vastu. Küllap soomlased on Eesti suuremad saared läbi käinud, nüüd tahavad nad väikesaartest ülevaadet saada,” arvas Aus.
Saaremaa, Muhu ja Hiiumaa turismialast tegevust tutvustavas sektoris aitas kõiki kolme saart soomlastele selgemaks rääkida Helena Erik Muhu turismi assotsiatsioonist.

“Sel aastal küsiti ikka väga konkreetseid asju. Kaks aastat tagasi olid küsimused märksa üldsõnalisemad. Meiegi reklaamisime seekord kolme
saart korraga. Püüdsime selgitada, et see on Eestis nagu selline Bermuda kolmnurk – kui saartele satud, siis nii kergesti siit minema ei saa. Paljude külaliste jaoks oligi see uus avastus, et miks mitte ühe käiguga kolme saart külastada. Kindlat marsruuti me välja ei pakkunud. See, kas inimene alustab Muhust või Hiiumaalt, on tema oma valik,” konstateeris Helena Erik.

Meeldiva üllatusena võis Laasu jaanalinnutalu perenaine Erik nentida, et nii mõnigi laadakülaline tundis otsest huvi tema talu jaanalindude ja kängurute vastu. Soomlaste jaoks oli vahest üllatav seegi, et nad said oma küsimustele vastuse otse jaanalinnutalu perenaiselt.
Ka Helena Erikul õnnestus laadakülaliste hulgas näha Soome presidenti. “Mina sinna paitegijate hulka ei sattunud, aga presidenti nägin,” teavitas Erik.

Oma loomingut tavapärases headuses pakkus ülelahenaabritele kunstnik Külliki Järvila, soomlastegi hulgas on üha enam populaarsust võitmas GoodKaarma talu naturaalsed seebid, jätkuvalt tunti huvi keraamik Marget Tafeli tööde vastu. Käsitöömeister Peeter Kuuma kuum kaup olid puidust suveniirid ja tarbeesemed. Margus Mölder ütles, et tema pole kurtmist kuulnud kellegi suust. Sellest võib järeldada, et kõigil, kes Saare maakonnast Helsingis laadal käisid, läks hästi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 45 korda, sh täna 1)