Nasvalaste mure jõudis keskkonnaministri lauale (1)

Dramaatilist pealkirja “Nasva küla uppumisohust” kandvas arupärimises küsivad riigikogu liikmed keskkonnaminister Jaanus Tamkivilt, mida ta teab Nasva jõe harule väidetavalt ebaseaduslikult rajatud teetammist ja selle mõjust looduskeskkonnale.

Ka ajalehes Oma Saar korduvalt kajastamist leidnud teema jõudis keskkonnaminister Tamkivi lauale sel nädalal riigikogu keskfraktsiooni liikmete vahendusel. Esmaspäeval saadetud arupärimises kirjeldatakse nasvalaste muret, mida tekitab Nasva jões asuvale saarele rajatud 57 meetri pikkune teetamm. See omakorda põhjustab kohalike väitel kõrgvee ajal üleujutusi.

Riigikogulased viitavad, et teetamm rajati jõe [Samsoni] harule, mis on arvele võetud riiklikus veekogude registris. Seega on jõeharu avalik veekogu ja peab olema riigi omandis. “Nasva on tuntud kui kaluriküla ja jõe seisukord on kohalikele inimestele väga oluline,” nendivad riigikogu liikmed ja väidavad, et külast läbi voolavale jõele rajatud tamm ei taga vee liikumist ning selle rajamise tagajärjel on jões hukkunud suurel hulgal kalu.

Keskkonnaministrilt küsitakse, kas ta on teetammist ja seaduserikkumistest teadlik, et tamm on rajatud veekogude registris olevale veekogule. Samuti soovitakse teada, kas Nasva jões ja selle ääres toimunud ehitustegevuse keskkonnamõjusid on hinnatud ja kuidas see mõjutab vee taset Nasva külas.
“Kuidas on võimalik taastada Nasva jõe looduskeskkond?” kõlab viimane küsimus.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 17 korda, sh täna 1)