Laulvad karikakrad tähistavad 15. sünnipäeva

Laulvad karikakrad tähistavad 15. sünnipäeva

ANNAB JÕUDU: On ju laulupeod eesti rahva kaunis traditsioon ja just laulupeod on eesti koorilaulule tunnustuse toonud. Laulupidude lõpptulemus rajaneb lauljate tahtel näidata meie rahvakunsti maksimaalselt hästi. Laulev inimene pole häiritud muredest, vaid vastupidi – ammutab laulupidudest uut jõudu ja vaimustust. On ka Ätsed olnud üks osake sellest lauljate tulvast, kes on laulnud suure laulukaare all 1999., 2004. ja 2009. a üldlaulupeol.
Foto: Erakogu

Eeloleval laupäeval tähistab Saaremaa naiskoor Ätsed oma 15. sünnipäeva kontserdiga Kuressaare kultuurikeskuses. 1994. aasta detsembri alguses loodud koor alustas 30 lauluarmastava naisega. Koorivanemaks sai Linda Otsa. Hiljem on seda ametit pidanud Elve Leivat ja Eha Aeg. Algusest peale on koori juhatanud selle loo autor.

Lauljad mäletavad, et 15 aastat tagasi õpiti jõululaulud kahe-kolme prooviga selgeks ja koor astus veel samal aastal seenioride jõulupeol üles kaunite jõululauludega. Esimene esinemine läks hästi ja andis innustust edasi tegutsemiseks. 1996. aastal viis laulureis Ätsed juba Soome, kus lauldi mitmes sealses vallas.

Ätsed on eakamate naiste koor staažikate lauljatega. Enamik on tulnud teistest kooridest – inimesed, kes laulmata olla ei saa, kui aastad, olud ja tervis veel vähegi lubavad kooris laulda. Osa lauljaid lööb veel kaasa lauluansamblites Mariella, Kanarbik jt kollektiivides.

Koorilaulja meenutab: “Mäletan nooruses ühelt vanatädilt kuuldud elutarkust – pole vanale inimesele midagi paremat, kui tal on koht, kuhu võib sisse minna koputamata ja kus teda alati oodatakse. Sellise tundega läheme me oma kooriproovidesse ja ettevõtmistele. Et edukalt tegutseda, on meid mõistvalt toetatud nii moraalselt kui ka materiaalselt. Kõigile meie toetajatele suur tänu.”

Moto “Laulu ei saa unustada” on koorile kirjutanud Saaremaalt pärit helilooja Olev Sau. Sellest ajast on kooril tihedamad sidemed olnud heliloojaga, kes on koorile pühendanud mitmeid laule.
Traditsioonilised esinemised on Ätsestel oma sünnipäeva tähistamine jõulukontserdiga linnuse kapiitlisaalis, raekojas, Laurentiuse kirikus, päevakeskuses, muusikakooli saalis. Koos tähistatakse ka kooriliikmete sünnipäevi.

15 aasta jooksul on esinemisi olnud päris palju. Lauljatele on meelde jäänud maakondlikud laulupeod, naiskooride laulupeod, memme-taadi päevad, esinemised hooldekodus, laulupeod Ansekülas, Kaarma maalinnal, Kärlal ja Kaalis, kus meid on alati soojalt vastu võetud. KES-i juubeli raames korraldasime seltsiõhtu “Vanaemad toovad toomapäeva”, kus astusime üles sõnalis-muusikalise kavaga. Olime rõõmsad, et suutsime kaunite jõululauludega laulda soojaks publiku südamed.

Osalenud oleme igal aastal ka kultuurikeskuse “Oma pere päeval”, kus saavad kokku linna taidluskollektiivid, ja maakonna kooridepäeval. Naised meenutavad tänaseni 2000. aasta koorilaulupäeva, kus koor sai eripreemia elurõõmu eest. See andis lauljatele positiivse elamuse.

Žürii esimees Maie Kivita ütles toona: “Vaatamata sellele, et vananemise vastu ei saa me keegi, suutsid kogemustega lauljad ja dirigent pakkuda publikule meeldivaid emotsionaalseid ja muusikalisi elamusi, koori lemmiklaulust “Päikeseratas” õhkus saali nakatavat elujõudu ja siirast laulurõõmu. Võib öelda, et eakad lauljad laulsid kuulajate hingedes tõepoolest päikese särama.”

15-aastases Ätses laulab praegu 20 naist. Kooris on erinevatel aegadel laulnud 40 lauljat. Igavikuteele on lahkunud 16 lauljat. Repertuaaris on läbi aastate olnud ligi 150 laulu.
Ätseste sünnipäevakontserdi külalised on seekord Saaremaa meeskoor SÜM (Mari Ausmees, Marika Mets), Pihtla naiskoor (M. Mets) ning Kuressaare muusikakooli solistid ja õpetajad Kairit Sepp (laul), Toomas Tang (kitarr) ja Katre Roolaht (klaver). Õhtut juhib Tiiu Villsaar.

Marika Mets

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 69 korda, sh täna 1)