Lihtne küsimus (8)

Lihtne küsimus

Foto: Tiina Luks

Kärla vallas Kõrkkülas uuendati ühe kilomeetriposti välimust ja kui enne oli ühel pool 12 ja teisel 2 km, siis nüüd näitab post mõlemas suunas 12 km. Kas tegu on inimliku eksitusega?

Vastab Lääne regionaalse maanteeameti Kuressaare esinduse peaspetsialist Toomas Magus:

Kindlasti ei ole tegemist inimliku eksitusega ega ka mingi omapäraga, vaid Eesti standardi EVS 613:2001 punkti 11.14 täitmisega, kus liiklusmärgi 651 “Kilomeetritähis” kaugust näidatakse ainult tee alguseni.

Näiteks Risti–Virtsu–Kuivastu–Kuressaare tee algus on Ristil (Lääne maakonnas) ja Kuivastus on esimene kilomeetripost tähisega 69, kuna Saare maakonnas algab nimetatud tee kilomeetrilt 68,1. Samas on lõpu kilomeetritähis 141 ja tee lõpeb kilomeetril 141,4 (Kudjape ringristmikul). Seega Kuressaarest sõites hakkab kilometraaž pidevalt vähenema ja jõuab nulli Ristil.

Vana standardi järgi oli asi teistmoodi, kilometraaži loeti mõlemast suunast. See tekitas segadust, kuna teede pikkus ei ole enamikel juhtudel täiskilomeetrites. Ka tekkis politseil probleeme liiklusõnnetuste fikseerimisel või kodanikel abi kutsumisel päästeametist (võimalus oli anda kilometraaži erineva sõidusuuna järgi ja abiandja võis sõita hoopis teise teeotsa, kaotades hinnalist aega). Tänapäeval on kogu asi kaardipõhine ja kui abivajaja ütleb, et ta on mingi tee 8. kilomeetril, siis abiandja (politsei, häirekeskus jne) vaatab kaardilt koha ja teab, kustpoolt kõige kiiremini abivajajani jõuda.

Kõike seda arvesse võttes on muudetud ka numbrid kilomeetritähistel.
Saare maakonnas on kilomeetritähised põhimaanteel Risti–Virtsu–Kuivastu–Kuressaare, tugimaanteedel ja ka suurematel kõrvalmaanteedel juba välja vahetatud. Praegu käib väiksemate kõrvalmaanteede ümbertähistamine ja praeguse seisuga on 90% riigimaanteede kilomeetritähistest juba uue numeratsiooni saanud ning kui ilmad lubavad, lõpetame selle töö tänavu.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 227 korda, sh täna 1)