Lugeja kiri: Loodusainete päev Muhus

3. detsembril said Muhu põhikooli saalis pärast tunde kokku Orissaare gümnaasiumi ja Muhu põhikooli 8.–9. klasside õpilased, et näidata oma teadmisi loodusainetes.

Kahe kooli sõpruskohtumise eesmärgiks oli nii uute sõprade leidmine, meeskonnatöö arendamine kui ka lisateadmiste saamine.
Seekord asus võistlema 30 õpilast: kummastki koolist kuus 8. klassi ja üheksa 9. klassi õpilast. Pärast sissejuhatust ja võistluse korraldusega tutvumist loositi õpilased viieliikmelistesse võistkondadesse nii, et igasse võistkonda sattus õpilasi mõlemast klassist ja koolist.

Teadmisi näidati 5 kabinetis: keemia, füüsika, matemaatika + ajalugu, bioloogia ja geograafia. Lisaks pidid kõik võistkonnad osavuse ja täpsuse voorus ilma mõõtmisvahenditeta määrama nööri võimalikult täpse pikkuse ja lugema kokku paraja hunniku müntide väärtuse. Iga valdkonna ülesannete jaoks oli aega 10 minutit.

Keemias oli praktiline töö aluse ja happe äratundmise kohta, kasutades looduslikke indikaatoreid, ja kaks nuputamis-ülesannet. Füüsikakabinetis tehti praktilisi katseid, mille juures läks vaja nutikust ja õpitud teadmisi vastuse põhjendamisel. Näiteks tuli vahet teha keedetud ja keetmata munal, teha mõõtmisi ja ise läbi viia katseid.

Matemaatikas lahendati ristsõna. Ülesannete vastused olid aga seotud Eesti ajalugu puudutavate oluliste sündmustega, mida pidi samuti teadma. Bioloogias oli vaja ära tunda okste ja pungade järgi puid ja põõsaid ning binokulaari alla pandud preparaadid (inimese seljaaju, sääse pea), lahendada teoreetilisi teadmisi nõudev ristsõna. Geograafias nõuti head kaarditundmise oskust.

Võistluse korraldasid Muhu põhikooli õpetajad, kokkuvõtteid tegid kahe kooli õpetajad ühiselt.
Selgusid kõige paremad ainetundjad igas kabinetis ja üldvõitjad. Kõik osavõtjad olid tublid, aga parima tulemuse saavutasid need, kes julgesid kohe esimesest kabinetist peale meeskonnas koostööd tegema hakata.
Üldkokkuvõttes olid 106 punktiga võidukad Jan Teevet, Jesper Eldemeel, Grete Miller (Orissaare gümnaasium), Jarmo Ling ja Mihkel Tarvis (Muhu põhikool).

Tiina Saar
Muhu põhikooli matemaatikaõpetaja

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 50 korda, sh täna 1)