Haigused niidavad saare lapsi (2)

Möödunud nädalal tervisekaitsetalitusele laekunud info põhjal võib öelda, et viirushaigused on saarele jõudnud, kuigi ühtegi kooli ega lasteasutust nende tõttu suletud ei ole.

Perearst Eha Tali sõnul on tohtritel tööd küll rohkesti, aga selles pole ka midagi erilist. “Tavaline detsember, vähemalt minu piirkonnas. Loodan, et see külm, mis nüüd kohale on jõudnud, ja päike neid viirusi mõningal määral ka tapavad.”

Tervisekaitsetalituse Saaremaa osakonna spetsialisti Inge Balini sõnul oli esmaspäeva hommikuks laekunud andmete põhjal Saare maakonnas registreeritud 146 ülemiste hingamisteede viirusnakkusjuhtu, sealhulgas 78 lapsel.
Kliinilise pildi põhjal on Salme ja Kihelkonna perearstid pannud kümnele haigestunule gripidiagnoosi. Seagripp on analüüsi tulemusel tuvastatud vaid ühel inimesel Saare maakonnast.

Eelmisel nädalal oli üle 30 protsendi puudujaid kolmes Kuressaare lasteaias: 2., 5. ja 7-ndas. Maalt Aste ja Orissaare lasteaias, Kahtla lasteaed-algkoolis ja Kallemäe koolis. Mitte ühtegi kooli ega lasteaeda maakonnas haigestumiste tõttu suletud ei ole.
Möödunud nädala lõpus olid Kärla põhikooli algklasside õpilased kolm päeva kodus. Eile puudus kooli direktori Tõnu Tooni sõnul 120 õpilasest vaid 23 ja nende hulgas ilmselt ka mõned popitegijad.

Kärla lasteaia juhataja Maiu Raun ütles, et haigused on ka lasteaeda jõudnud: “Rühmad on kõik küll avatud, kuid haigeid on. Lastel on 2–3 päeva kõrge palavik ja siis hakkab haigus taanduma.”
Gripivaktsiini esimesed 50 000 doosi jõudsid eile Eestisse ja nn seagripi vastane vaktsineerimine võib alata juba sel nädalal. Saare maakonnale on esialgu eraldatud 1000 doosi uue gripi A(H1N1) vaktsiini.

Esmajärjekorras vaktsineeritavate hulka kuuluvad lapseootel naised ja naised kuus kuud pärast sünnitust ning kuni kaheaastased lapsed, raskeid kroonilisi haigusi või immuunsuspuudulikkusega kulgevaid haigusi põdevad inimesed aga ka tervishoiutöötajad. Vaktsiin on riskirühmadele tasuta ja apteekidest seda osta ei saa.


KAUA GRIPIVIIRUS ELUS PÜSIB?

Väliskeskkonnas: kõvadel pindadel 24–48 tundi; poorsetel materjalidel (riided, paber) 8–12 tundi; niisketel ja märgadel pindadel pikeneb gripiviiruse säilimine kuni 72 tunnini; viirusega saastunud kätel kuni 5 min, massiivsel saastumisel kuni 3 tundi.

Gripiviirus ei ole vastupidav, see hävib kuumutamisel kergesti juba mõne minuti pärast. Ka kuuma vee ja kõige tavalisemate puhastusvahenditega pestes saab gripiviirusest kergesti lahti.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 41 korda, sh täna 1)