Kultuuripreemiad jagatud (6)

Kultuuripreemiad jagatud

AUTOGRAMM AURAAMATUSSE: Viieteistkümnes Hendrik Krummi preemia laureaat on Laine Sepp.
Foto: Peeter Kukk

Eilsel Saare maakonna kultuuriaasta pidulikul lõpetamisel jagati välja tänavused maakonna kultuuripreemiad. Hendrik Krummi nimelise kultuuripreemia pälvis kauaaegne Kuressaare muusikakooli õpetaja Laine Sepp, Eesti Kultuurkapitali preemia Kultuuripärl 2009 sai aga legendaarne jooksumees Tõnu Vaher.

“Kindlasti rääkisid Laine Sepa kasuks teiste nominentide kõrval, kelleks olid Andres Paas, Ülo Tuulik ja Villu Veski, tema väga pikaajaline pedagoogitöö – koguni 38 aastat – ning tõsiasi, et tema poolt ellukutsutud ainulaadne poiste keelpillifestival on saanud rahvusvahelise kõlapinna ning sinna tullakse juba ka välismaalt,” ütles maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna nõunik Valve Heiberg.

“Ma leian, et see preemia ei ole mitte ainult mulle isiklikult, vaid see on sellele raskele, kuid samas imelisele alale, millega ma olen peaaegu kogu oma elu tegelenud – viiulimängule ja selle õpetamisele,” tunnistas vastne Krummi-preemia laureaat, kes erilised tänusõnad ütles kunagisele Kingissepa linna pioneeride maja muusikaringi õpetajale Leevi Hängile. “Tema oli see mees, kes mind, 10-aastast plikat utsitas, et ma muusikakooli õppima läheksin,” rääkis Sepp, kes on õnnelik, et lausa vastu ema tahtmist kunagi viiuliõpingutega alustas.

Kauaaegne viiuliõpetaja on aga ka aastaid olnud maakonnas tuntud muusik – nii avaldas ta eile üllatava fakti, et mängis kunagi viiulit Katrin Karisma ja Hendrik Krummi abielu registreerimisel Kuressaare linnuses.
Laine Sepp on lõpetanud Kingissepa 1. keskkooli, Otsa-nimelise muusikakooli, konservatooriumi ning 2007. aastal Eesti muusika- ja teatriakadeemia magistrantuuri. Ta on 15. Krummi-preemia laureaat.

Neljas Kultuurkapitali kultuuriauhind Kultuuripärl läks aga legendaarsele jooksumehele Tõnu Vaherile. 1974. aastal organiseeris Vaher koos sõpradega Saaremaa kolme päeva jooksu, mis esialgu kandis nime Sõrvemaa kolme päeva jooks. 1980. aastal jooksis ta Tallinnas olümpiatule tiimis ja 2008. aastal oli Pekingi olümpia tõrvikukandja.

Silmapaistvatele maakonna kultuuritegelastele jagus aga teisigi preemiaid. Nii sai Kultuurkapitali Saaremaa ekspertgrupi koorimuusika aastapreemia Mari Ausmees, rahvamuusika aastapreemia aga Vello Tikerpalu. Esmakordselt anti välja ka käsitööpreemiad. KadakMari 2009 elutööpreemia sai Maimu Pere, KadakMari 2009 meistri preemia Jaana Järsk ja KadakMari 2009 noore meistri preemia Teele Koel.

Saaremaa rahvakultuuri seltsi teistkordselt väljaantav kolleegi tunnustus Mudsu-Mudsu läks aga Aili Salongile.
Tehes kokkuvõtteid 2009. aasta kultuurielust, tõdes Valve Heiberg, et kindlasti on tänavu õhus olnud rohkem ärevust ja pinget ning rahakotti vaatamist, kuid samas on tänavune aasta olnud meeldejääv nii laulupeoaastana kui ka oma tantsupeo aastana ning esimest korda jõudis laulupeotuli ka Saaremaale.

“Lisaks on veel muuseumiaasta, Kuressaare Linnateater tähistas oma 10. sünnipäeva, Mändjalas peeti üle-eestilist rahvamajade suvekooli, ja siis veel kõik need traditsioonilised festivalid,” loetles Heiberg aasta jooksul tehtut. “Meie jonn ja juured on alles, jätkuks vaid armastust,” sõnas ta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 108 korda, sh täna 1)