Okkakahjur ähvardab Saare männikuid uue rünnakuga

Okkakahjur ähvardab Saare männikuid uue rünnakuga

 

2008. aasta juulis Kesk-Saaremaa männikutes avastatud ulatuslik nõmme-võrgendivaablase okkakahjustus võib 2010. aastal korduda veelgi suuremas ulatuses.

“Uus rüüste on tulemas ning esimesed märgid näitavad, et kahjustus tuleb suurem kui 2008. aastal,” ütles Eesti metsakaitse- ja metsauuenduskeskuse (EMUK) metsakaitsebüroo juhataja Enn Pilt, kes tavapärase metsaseire käigus 2008. aasta juulis okkakahjuri põhjustatud suurkahjustuse Saaremaal avastas.

Mustjala ja Kaarma valla kokkupuutekohas Vendise, Sauvere, Ohtja ja Aula-Vintri küla männikutes tuvastati nõmme-võrgendivaablase poolt kahjustatud alasid kokku 223,5 ha. Sedavõrd suure pindala ja kahjustusastmega alasid pole Eestis varem teadaolevalt esinenud.
Tänavu oktoobris kahjustusaladel läbi viidud kahjuri populatsiooni seisundi ülevaade lubab ekspertide hinnangul karta, et 2010. aastal on oodata uut kahjustust, mis halvemal juhul tuleb 2008. aasta kahjustusest oluliselt suurem.

Seetõttu peaksid metsaomanikud Enn Pildi sõnul oma metsi jälgima, sest kahjuri leviala Saaremaal võib laieneda. Eriti tähelepanelikult soovitatakse mais-juunis-juulis jälgida selliseid männikuid, mis kasvavad sambliku-, pohla- ja kanarbikualadel.
Kui metsaomanik märkab okasmassi silmnähtavat vähenemist, võra värvuse muutumist rohelisest hallikaspruuniks ja puudealuse kattumist helepruunika puruga, tuleks sellest keskkonnaametile teada anda.

Tugevasti kahjustatud puistutes peavad eksperdid otstarbekaks raiuda puistud lageraie korras kolme nädala jooksul pärast kahjuri masslendluse lõppu, orienteeruvalt alates 1. juunist 2010. See aitab pärssida valmikute lendu kõrvalasuvatesse puistutesse ja uue põlvkonna arengut.
Arvestades, et nõmme-võrgendivaablane on suhteliselt levinud kahjur, pole Enn Pildi sõnul küsimus selles, kuidas ta Saaremaale sattus, vaid miks võtab kahjustus massrüüste iseloomu. “Selle kohta jään vastuse võlgu, selleks peaksid olema põhjalikud uurimised,” sõnas ta.

Suurkahjustuse piirkonnas on kahjurite arvukus muljetavaldav, vastsete biomass võib ulatuda kuni poole tonnini hektari kohta.
Teadaolevalt on ajaliselt lähimad võrgendivaablase kahjustuse puhangud esinenud 1992–1994 Venemaal Tveris (2000 ha) ning Soomes Ruhas, kus 2006. a leidis aset suurpuhang. Euroopa suurim võrgendivaablase kahjustus leidis aset pärast II maailmasõda Poolas, hõlmates ca 250 000 ha metsa.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 99 korda, sh täna 1)