Juhan Nemvalts asub arstina tööle Orissaares (2)

Pärast kohalike omavalitsuste valimisi ametist lahkunud Kuressaare abilinnapeast Juhan Nemvaltsist saab abiarst Orissaare perearstikeskuses. “Käed on löödud,” ütles Oma Saarele Nemvalts, kes on erialalt anestesioloog ja töötanud pikka aega Kuressaare haiglas. Valveid haiglas jätkab Nemvalts ka edaspidi.

Vajadus uue arsti järele tekkis Orissaares pärast doktor Jaan Kirsi pensionile minekut. Orissaare perearst Elo Lember ei saanud endale kõiki Kirsi patsiente võtta, kuna ühel perearstil ei tohi olla nimistus rohkem kui 2000 klienti. Lisaks Orissaarele on vaja teenindada Pöide ja Laimjala valla elanikke. Lemberi nimistus oleks olnud ruumi vaid 300 uuele patsiendile. Seetõttu osutuski vajalikuks abiarsti palkamine.

Elo Lember otsis lisaks maavalitsuse konkursile kandidaate ka isiklike kontaktide kaudu, kuid tulemusteta. “Inimesed ei ole hetkel valmis järsult oma elukorraldust muutma ja Saaremaale tööle-elama tulema,” nentis Lember.
Sarnaselt Orissaarele otsiti perearsti ka Kärlale, kus ei ole oma arsti suudetud leida vaatamata kahe aasta jooksul korraldatud neljale konkursile. 

Inna Kask Saare maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonnast ütles, et Kärlal jätkub senine süsteem, kus perearsti kohuseid täidab kord nädalas Kaalep Koppel Kuressaarest.
Elo Lember märkis, et perearste on puudu kogu Eestis. Põhjustena tõi ta välja, et perearstiks õppimise aeg on pikk, 11 aastat, ja eriala pole ka väga populaarne. Samuti on töö pingeline ja koormus suur. Pole ka saladus, et näiteks Soomes makstakse sama töö eest tunduvalt rohkem ja seetõttu siirduvad paljud noored arstid välismaale.

“Eesti on oma panustamiselt meditsiini Euroopas tagant kolmandal kohal. Ega ilmaasjata öelda, et selle raha eest on Eesti meditsiin maailma parim,” nentis Lember, et meie perearstisüsteemi on kiitnud paljud välismaa eksperdid.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 290 korda, sh täna 1)