Põllumajandusühistute jõulupeod: kes peab, kes mitte! (2)

Põllumajandusühistute jõulupeod: kes peab, kes mitte!

Kärla ühistu juht Ülar Tänak peab oma töötajate meelespidamist vajalikuks ka rasketel aegadel.
Foto: Peeter Kukk

Keeruline majanduslik olukord sunnib vähemalt üht osa Saaremaa põllumajandusettevõtetest vähendama kulutusi aastalõpupidudele või need siis hoopis ära jätma.

“Töötajate lapsed saavad paki, aga ülejäänud mitte midagi,” ütles Oma Saarele Valjala POÜ juhatuse esimees Lilia Eensaar. “Kui aasta lõpuks kõiki oma asju makstud ei saa, siis ei ole ju mõtet pidu ka pidada,” lisas ta.
Eensaare sõnul on varasematel aastatel korraldatud ühistu töötajatele ja nende abikaasadele alati üks korralik aastalõpupidu.

“Söögid, joogid ja pillimehed on olnud osaühingu poolt,” lausus Valjala ühistu juht. Sel aastal pole ühistu töötajad peo kohta isegi mitte küsinud, sest raske majanduslik olukord on kõigile niigi näha. Teisalt on meelahutusasutuste ja pillimeeste hinnakirjad aasta lõpul väga kõrgeks aetud, mistõttu on peo korraldamine mõistlik hoopis uude aastasse lükata. “Vaatame, mis uuel aastal saab,” jättis Eensaar ajalehega vesteldes otsad lahti.

Salme POÜ eestvedaja Raimond Ellik ütles, et nende ettevõttes pole kunagi jõulupidu peetud, liiatigi siis veel praegusel raskel ajal. “Meil on tööl 5–6 inimest, mis jõulupidu siin ikka teha,” sõnas Ellik, kes on igal aastalõpul oma töötajaid ja nende lapsi meeles pidanud jõulupakiga.
Ka OÜ Pöide AG juht Mihkel Kaal tõdes, et jõulupidude pidamise kommet nende ettevõttes pole. “Möödunud aastal sai väike jõulupreemia tehtud, aga sel aastal jääb see ka ära,” rääkis Kaal.

Saaremaa piimatööstuse tegevjuht Andi Saagpakk rääkis, et piimatööstuses oli viimati jõulupidu ülemöödunud aastal. “Siis me tegime väikse süldilaua, kutsusime orkestri ka ja tantsisime, aga praegu ei ole midagi,” meenutas Saagpakk. Tema sõnul on nii piimatootjad kui ka tööstus ise raskes olukorras. “Inimesed saavad sellest väga hästi aru.

Et me suudame palga säilitada, et me suudame tööd pakkuda, see on täna juba suur asi,” lausus piimatööstuse juht. Seevastu Kärla ühistu juht Ülar Tänak ütles, et sarnaselt varasematele aastatele tuleb Kärla ühistus ka tänavu aastalõpupidu. “Aeg on küll selline kehva, nagu ta on, aga inimesi peab ikka meeles pidama,” leidis Tänak. “See ei ole ka nii suur kulutus korra üks koosviibimine teha.” Küll aga ei kavatse Kärla ühistu sel aastal oma töötajatele preemiaid maksta.

Rauni ühistu juht Aive Kesküla tunnistas, et nende aastalõpupidu peeti juba 4. detsembril ja nagu traditsiooniks saanud, toimus peoõhtu ka seekord Tagavere endise koolimaja saalis. Nagu varasematelgi aastatel mängis peol elav muusika, seekord hoidis tuju üleval ansambel Anna Minna!

Kesküla sõnul on peoõhtu korraldamise põhiline eesmärk saada inimesed kodust välja ja pakkuda neile peolauda ja head meeleolu. “Et panevad korra oma piduriided selga ja tunnevad ennast hästi,” osutas Kesküla. “Ma ei nimeta seda laristamiseks, sest see annab palju rohkem tagasi. See on nagu kummardus meie enda tööle. Need summad ei ole nii suured, et me ei jõua nüüd ühte pidu teha.”

Aive Kesküla rääkis, et traditsiooniliselt toimub Rauni ühistus ühine koosviibimine ka juuli keskel pärast heinategu. “See on grilliõhtu, mis tavaliselt toimub Rannaküla sadamas. Ei ole seal mingit eeskava ega programmi, mõte on ikka selles, et inimesed saavad kokku ja omavahel rääkida.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 106 korda, sh täna 1)