Kuressaares on jälle kalapood

Kuressaares on jälle kalapood

ENNE MEKI, SIIS OSTA: Mati (esiplaanil) tuli uude poodi siiga ostma, aga enne proovis kandikult suitsukala. “Kõik väga hea kaup,” kõlas kalamehe hinnang.
Foto: Peeter Kukk

Kitzbergi tänava bussiparkla hoones avasid kohalikud kalakasvatajad möödunud nädala lõpus oma kalapoe.

Eile hommikul oli punastes fliisides krapsakatel müüjatel tööd rohkesti, sest ostjaid ja muidu uudistajaid muudkui tuli ja tuli. Letipealselt vaagnalt võis igaüks enne ostu sooritamist suitsutatud kalapalakesi mekkida. Kalavalik on uues poes üllatavalt suur: külmletis enam kui 50 toodet alates värskest forellist ja siiast ning lõpetades kalamarja ja suitsutatud tuuraga.

Uue kalapoe omanikud on kaks Saaremaa kalakasvatust – Kaavi ja Pähkla. Kaavilt tuleb poodi triipahven, Pähklast värske vikerforell, kalamari ja mitmesugused suitsukalatooted. Raul Schiff,
Kaavi kalakasvatuse omanik, kes kõrvalt parasjagu ostumelu jälgimas, oli esimeste päevade müügitulemusega rahul. “Meil on siin kõik värske kaup. Hommikul toome sisse täiesti värske kala ja kui vaja, toome juurde mitu korda päevas. Meil ei lähe mitte midagi vanaks, toome täpselt nii palju, kui vaja.”

Suurte poodide hinnaralliga uus kalapood kaasa minna ei kavatse, rohkem rõhutakse kvaliteedile ja saaremaisele toodangule. Kuigi poes on saada ka selliseid eksootilisi kalu nagu tuur, mis toodud Narvast, ja Põhjamaadest pärinev paalia jne. Taneli Leivat Pähkla kalakasvatusest ütles, et jõulude aegu on nende suitsuahjud ööd ja päevad läbi töös. “Pärast pühi, siis ehk läheb rahulikumaks.”

Oma poe panid kalakasvatajad püsti seetõttu, et mitte maksta vahendajatele kõrgeid vahendustasusid. Kitzbergi tänava bussiparkla ruumid sai valitud odavama üüri pärast ja vähetähtis pole ka see, et kohe poe ees asub ilus suur parkla. Seda, et kvaliteetsest kalast puudus kätte tuleb, karta ei ole. “Jätkub, jätkub, kala puudust ei ole,” kinnitas Schiff.

Niisiis on Kuressaare linnas pärast seda, kui kolm aastat tagasi nn tursakiriku kalakauplus suleti, taas oma kalapood. Kena kingitus saarlastele just enne jõule.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 366 korda, sh täna 1)