Kadaka juust ja lihaleib läksid Poolas kui kuumale kerisele

“Me ei jõudnud seda juustu nii palju lahti lõigata… Kõik muudkui tulid, maitsesid ja kiitsid,” rääkis Kuressaare ametikooli toitlustuse juht-õpetaja Õile Aavik oma muljetest jõulukuul Poolas Poznanis toimunud üritusest “Jõulud Euroopas”.

Kuressaare ametikooli neljaliikmeline esindus oli ainus Eestist, kes seal meie traditsioonilisi jõulutoite, -kombeid ja -tavasid 18 riigist kokkutulnuile esitles.

Saarlastel olid kaasas Saaremaa lihatööstuse verivorstid ja singid, piimatööstuse Kadaka juust, leivatööstuse lihaleib; kohapeal veeretati ise kamapalle ja keedeti soolaube. Need oad olid nii ilusad ja suured, et nii mõnigi võõramaalane olla küsinud, et kas teil seal Saaremaal tehakse jõuludeks tõepoolest nii pisikesi kotlette. Ohtralt käidi muidugi maitsmas ka Vana Tallinna likööri. “Muudkui uuriti, kust seda osta saab,” muigas Pille Aus, 4. kursuse kokk.

Saarlased suutsid sel üritusel esineda nii, et muutusid ülimalt populaarseiks. Esiteks tõmbasid tähelepanu nende ehtsad rahvariided, mida tuldi otse näpuga katsuma. Oma maad tutvustaval esinemisel demonstreerisid poisid vana jõulumängu, kingsepa pimedaks pistmist, ja õpetasid rahvale kaerajaani.

Saarlaste näituseboks köitis tähelepanu ka sellega, et vanavanemate ehtsate näputööde taustal vaheldusid tagaseinal liikuvad pildid Eestimaast ja saartest. “Sellega tõestasime, et Eesti on tõepoolest e-riik,” märkis kooli IT-juht Ahti Paju. Ja saarlaste kaetud laudade ees oli pidevalt rahvast, sest siin juba leidus maitsvat, mida põske pista.

Õile Aaviku vanaema tehtud kuusekaunistus – heegeldatud jõuluingel – ehib nüüd ilmselt jõulupuud kuskil Portugalis. Vello Kaaseni populaarsed lambad, mis saarlastel ka kaasas olid, on Euroopas juba tuntud. Üks proua teatanud, et tal neid kodus juba tükki kolm, aga tahaks juurde tellida.
Kokaõpetaja Kuubalt oli Saaremaast ja saarlastest aga nii vaimustuses, et olnud valmis otsekohe Kuressaare ametikooli õpetama tulema. “Seal Kuubal pole miskit teha, aga teil seal Saaremaal on vahva elu,” põhjendanud ta oma otsust.

“Meil oli seal Poznanis väga hea olla, sest meid tuntakse ja teatakse,” tunnistas Pille Aus. “Paljud, kes seal olid, olid juba varem Saaremaal käinud ja neil olid siit head mälestused.” On ju Kuressaare ametikool Euroopa hotelli- ja restoranikoolide assotsiatsiooni liige ja Kuressaare kooli direktor Neeme Rand selle asepresident. Aastal 2002 toimus seesama üritus “Jõulud Euroopas” Kuressaares, möödunud aastal aga oli Kuressaare ametikooli korraldada assotsiatsiooni aastakonverents. Osalejaid oli üle Euroopa 700 ringis.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 108 korda, sh täna 1)