Salme kultuurijuht saab hobiteatrite liidu teenetemärgi (4)

Salme kultuurijuht saab hobiteatrite liidu teenetemärgi

TÄNUD TEHTU EEST: Hästi tehtud, kiidavad Maire Sillaveed mai alguses toimunud IX külateatrite harrastusfestivalil Saare maakonna rahvakultuurispetsialist Krista Lember ja kajaka rollis olnud Meelis Juhandi.
Foto: Ivika Laanet

8.–10. jaanuarini kestval XI harrastusteatrite riigifestivalil Rakveres antakse Eesti harrastusteatrite liidu teenetemärk üle Salme valla kultuurijuhile ja lavastajale Maire Sillaveele.

Kaheksa suvelavastuse videosalvestise hulgas pälvis tunnustuse ka Sillavee lavale toodud etendus, Andrus Kivirähu “Kalevipoeg”.
“Me hindame väga kõrgelt tema panust Eesti harrastusteatrite tegevusse, kindlasti on tal Saaremaal oma koht, kuid Eesti silmis on tema panus väga suur olnud,” ütles Eesti harrastusteatrite liidu tegevjuht Kristiina Oomer.

Oomeri sõnutsi on Maire Sillavee korraldanud edukalt Saaremaa provintsiteatripäevi, eelmisel aastal sai ta suurepäraselt hakkama külateatrite festivaliga ja lisaks on ta väga hea suvelavastuste lavastaja.
Tänavu tänatakse teenetemärgiga just harrastusteatri tegevusele pühendatud aja, energia ja tarkuse eest. Teenetemärke antakse välja aastast 2007.

Eile festivalile teel olnud Maire Sillavee ütles, et “Kalevipojale” osaks saanud tunnustus tuli talle natuke üllatusena, kuid kindlasti on see tunnustus tervele trupile.
“Sellepärast et lavastaja üksi võib ju pungestada ja halleluujat laulda, aga kui ei ole tegijaid taga, siis ei ole ikka mitte midagi. Saaremaa näitemängutegijad on päris tugevad,” rääkis 1982. aastal lavastamisega alustanud Sillavee. Tema viimane lavastus on seni olnud McDonagh’i “Mägede iluduskuninganna”.

Praegu käib Salmel töö aga juba uue lavastusega. “Veebruaris lubas Väino Uibo alustada viikingiloo lavale toomisega, kõik sõltub sellest, kui ruttu Sulev Raudsepp stsenaariumi valmis saab,” mainis Maire Sillavee. Esietendus on plaanis juuli algul.
Kaht diplomi “2009. a parim suvelavastus” pälvinud etendust – Salme “Kalevipoega” ja Haapsalu Randlase “Legendi Valgest daamist ehk Saamise lugu” – näidatakse täies mahus Rakvere teatri kohvikus laupäeval ja pühapäeval kell 11–16.

“Suvelavastuste hindamise põhimõte ongi selles, et meil oleks ülevaade, mida on aasta jooksul tehtud. Ja kuna need lavastused on väga kohapõhised, siis on loomulik, et neid ei saa sellest keskkonnast ära tuua, sellepärast on hindamine siis videopõhine,” ütles Kristiina Oomer.
Eile alanud festivalil näeb 13 etendust. Saaremaad esindab Tornimäe näiteselts H. Raudsepa näidendiga “Memmed ja taadid”, mille lavastaja on Ingla Leis.

Kelle lavastus osutub parimaks, selgub pühapäeva õhtupoolikul.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 105 korda, sh täna 1)