Ajakaja: Maassa maan tavalla!¹

Soomes on jõuluaegse kaubanduskeskuse tulistamise järel aktiviseerunud diskussioonid teemal, kuidas suhtuda teistest kultuuridest tulnutesse. Kuidas üldse suhtuda teistesse rahvustesse?

Pühadeaegne juhtum on rahulikku ja oma kodu armastavat soomlast sügavalt traumeerinud. Üldiselt on Soome olnud heatahtlik, pakkudes pagulastele igakülgset abi. Isegi Soome sotsiaalhooldussüsteemis on ette nähtud toetused mujalt tulnutele.

Rääkimata teadlikust integreerimisprogrammist ja poliitiliselt korrektsest tahtest erinevusi aktsepteerida. Nüüd seistakse vastakuti tõsiasjaga, et üks neist sõbralikult vastuvõetuist on üles näidanud ülimat agressiivsust sõbraliku vastuvõtja suhtes ning Soome avalikkus on nördinud ja nõutu. Ja kuigi kaubanduskeskuse tulistaja vanemad on soome rahvalt avalikult andestust palunud, pole nördimus Soome ühiskonnas kadunud.

Eestis ilmus hiljuti raamat moslemi usku pöördunud saarlaselt. Sellest kirjutas ka Oma Saar ning kommentaare oli palju ja igasuguseid. Nende sõnastus oli kohati väga terav, kuid kohati ka mõista püüdev… Millest selline tuline reaktsioon? Arvan, et selle taga on alateadlik hirm, põhjustatud sellest, mis maailmas hetkel toimumas – erinevate ideoloogiate vaheliste suhete kriitilise piirini jõudmine.

Te võite ju nüüd küll mõelda, et mis selles moslemi usku pööranud eestlase raamatus ikka nii hirmutavat on, süütu maailmale teisitivaatamise võimalus vaid. Kuid teisalt – kui panna see konteksti ja veidi analüüsida meie ajalugu, kus juba on kogemus võõra kultuuri invasioonist, siis tekib hirm üsna lihtsalt. Sest tahame või ei taha, teise ja teistsuguse aktsepteerimine on keeruline – nii neile kui meile.

Oma väärtuste süsteem on kõikidele liiga tähtis, et lubada selle lahustumist milleski kauges ja võõras. Ja kas me peaksimegi tahtma ennast lahustada maailma erinevuste virvarris? Sestap, säilitades küll tolerantsuse ja lugupidamise teistsuguste vastu, oleks kõige mõistlikum lihtsalt sagedamini meeles pidada seda soomlaste vanasõna, et maassa maan tavalla! Ja nagu eestlased ütlevad – ela ise ja lase ka teisel elada. Siis jääb ruumi ja võimalusi ka erinevustele.


¹ Maal maa kommete kohaselt ehk võõral maal ela sealseid tavasid järgides (soome k)

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 97 korda, sh täna 1)