Roomassaare jäi jäävangi

Roomassaare jäi jäävangi

HEILI ON TALVEKORTERIS: Abruka ja Roomassaare vahel kurseeriva Heili pani selle kipper-mehaanik Tõnis Siplane juba mõni aeg tagasi talvekortereisse. Täna sõidab ta Abrukale roomiksõidukiga Argo.
Foto: Aare Laine

Pühapäeval väljus Roomassaare sadamast ilmselt selle talve viimane kaubalaev. Veel reedel rammis lootsikaater Roomassaarest väljudes jonnakalt jääd ja sai sellega kenasti hakkama, tehes reisi Abrukale ja tagasi.

Roomassaare sadama direktori Renno Tammlehe hinnangul on pakane suutnud merele jääkaane suures ulatuses peale tõmmata. Roomassaare sadama kaudu Saaremaalt eksporditavad kaubad on turvas ja puit, mis nüüdsest jäävad kuudeks edasitoimetamist ootama.

Abruka saarega ühendust pidava aluse Heili kipperi Tõnis Siplase arvates pole tal vähemalt paari-kolme kuu jooksul laeva tüüri juurde asja. Täna põrutab Siplane Abrukale roomikveokiga Argo, mis on saareelanike ja -külaliste teenistuses talvekuudel.
Siplase sõnul on merejää paksus üsna erinev. “Abruka all oli jää mõnes kohas 20 sentimeetrit paks, aga on ka kümnesentimeetrisi ja õhemaidki kohti. 10–12 cm jääle võib selle masinaga julgelt peale minna. Kui juhtubki nii, et jää roomikute all puruneb, siis jääb sõiduk kenasti jääsupi sisse ulpima,” rääkis Tõnis Siplane.

Veere sadama järelevalvekapten Kalev Freitag ütles eile, et vaatamata krõbedale talveilmale käib lossimistöö Veere sadamas edasi. Eile seisis Veere kai ääres kaks traallaeva. Viis traalerit, mis samuti sadama teenuseid kasutavad, olid püügivetel.
Veere sadamas saavad praegu kala üle anda nii Saaremaa kui ka Hiiumaa kalurid. “Väike jääkirme siin on, aga suured laevad saavad sisse ja välja sõita, pole probleemi,” rääkis Kalev Freitag.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 58 korda, sh täna 1)